Orientační nabídka


 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKŮM "Nemocnice v Litvínově neotevře (Deník Mostecka) a Litvínov opravil nemocnici, pojišťovna ji nechce platit (MF DNES)

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jiří Šulc, hejtman Ústeckého kraje: Role kraje ve zdravotnictví? Pochybná a asi žádná.
 

 
 

Vyjádření k článkům Nemocnice v Litvínově neotevře (Deník Mostecka) a Litvínov opravil nemocnici, pojišťovna ji nechce platit (MF DNES) ze dne 19.2.2005

 

Jiří Šulc, hejtman Ústeckého kraje: Role kraje ve zdravotnictví? Pochybná a asi žádná.

 

I kdyby měl Ústecký kraj tisíckrát zájem na rozšíření rehabilitační a ošetřovatelské péče v Litvínově i v Lounech, nic z toho nebude, protože zdravotní pojišťovna nechce uzavřít smlouvu o úhradě péče. Toto rozhodnutí je ale zcela správné a jen potvrzuje můj názor, že ve zdravotnictví má rozhodovat ten, kdo má možnost ovlivnit péči, a ten, kdo má peníze. Pravda, po krajích se chce, aby vypracovaly koncepci zdravotnictví, i když v řízení zdravotní péče nemají žádné kompetence (ty mají ti, kdo drží peníze a legislativu). Výsledek je ten, že krajskými koncepcemi se ve výsledku nikdo neřídí. Tedy že ministerstvo zdravotnictví nám ukládá nesmysly.

Lůžka následné péče v Litvínově nejsou nesystémová, protože v našem kraji tato lůžka postupně nahrazují úbytek lůžek akutní péče v souvislosti s různými restrukturalizačními opatřeními. A to zcela v souladu se zmíněnou koncepcí zdravotnictví, jejíž vytvoření si ministerstvo vyžádalo a která akceptuje všechna doporučení státu ke struktuře sítě nemocnic. Materiál ukazoval na potřebu vybudování přibližně 70 lůžek následné a ošetřovatelské péče v okrese Louny a cca 85 lůžek následné a ošetřovatelské péče v okrese Most. Nemocnice s těmito lůžky za 25 milionů korun z kapes daňových poplatníků stojí, ale najednou chybí to hlavní. Pacienti. Pacienti, kteří si platí zdravotní pojištění a kterým se díky postoji pojišťovny nedostává potřebné péče. Zdravotnictví se skutečně nachází hluboko v krizi. A odnášejí to lidé.

Tento stav je jednoznačně vinou ministerstva. Nedokáže stanovit jasné priority a plány pro rozvoj zdravotnictví. Navíc péči v nemocnicích si objednávají zdravotní pojišťovny, ne ministerstvo nebo kraje. Vytvářet rozsáhlé koncepce a řídit celé zdravotnictví, to skutečně nejsou povinnosti kraje, i když z mnoha prohlášení to tak vypadá. Kraj zřizuje jen 5 nemocnic a ve skutečnosti má jedinou povinnost. Zabezpečit zdravotnickou záchrannou službu. A taky tak činí. Prioritou je pro nás to, aby bylo možné zachránit lidský život kdekoliv v kraji v co nejkratším čase. Postupně dovybavujeme výjezdová stanoviště novými vozy i technikou a zajišťujeme skutečně srovnatelnou péči v celém kraji. Napravujeme to, co stát prostřednictvím některých okresů neuměl. Nemocnicím pak alespoň pomáháme v investiční oblasti a v rozvoji kvality a konkurenceschopnosti. Na všechno ale nejsou prostředky ze zdravotního pojištění, mnoho věcí navíc jde z rozpočtu kraje.

Již dlouho říkám, že největším nebezpečím pro rozvoj zdravotní péče je tato vláda a Ministerstvo zdravotnictví. Proč se ministryně zdravotnictví bojí veřejně sdělit, že pouze zdravotní pojišťovny mohou rozhodovat o síti zdravotnických zařízení a o tom, kde a komu bude péče poskytnuta. Vyzývám proto všechny zdravotní pojišťovny, aby se zhostily svého hlavního úkolu: Aby občanům tohoto kraje a celé republiky otevřeně řekli, jakou zdravotní péči, v jaké kvalitě, v jaké nemocnici a komu z nás skutečně zaplatí.

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 9.3.2005 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 9.4.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém