Orientační nabídka


 

Vyjádření k článkům "Ústecké hejtmanství posílá policii na ředitele jihlavské nemocnice" a "Vedení kraje podává trestní oznámení na nemocnici v Ústí"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Články vyšly v Mladé frontě Dnes, dne 26.9.2005, kraj Vysočina (autor neuveden) a v Mladé frontě Dnes, Severní Čechy, dne 23.9.2005 (autor Artur Janoušek)
 

 
 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKŮM „Ústecké hejtmanství posílá policii na ředitele jihlavské nemocnice“ z Mladé fronty Dnes, dne 26.9.2005, kraj Vysočina (autor neuveden) a Vedení kraje podává trestní oznámení na nemocnici v Ústí“ zMladé fronty Dnes, Severní Čechy, dne 23.9.2005 (autor Artur Janoušek)

 

Vyjádření hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce:

Vážená redakce, velmi důrazně se ohrazuji proti vyznění článků, z nichž neinformovaný čtenář může nabýt dojmu, že mi Rada Ústeckého kraje uložila abych v souvislosti s  kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu ohledně financování dostavby Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem podal trestní oznámení směřující ke konkrétním osobám. Autor textu z vydání Mladé fronty Dnes z 23.9.2005 Artur Janoušek v této souvislosti jmenuje někdejšího ředitele nemocnice MUDr. Jiřího Madara a také uvádí jména konkrétních firem. To ale rozhodně odmítám a prohlašuji, že Rada Ústeckého kraje v této souvislosti nejednala o konkrétní osobě anebo firmě. Skutečností je, že jsem v průběhu krajské rady i následující tiskové konference uvedl, že trestní oznámení budu podávat na neznámého pachatele. Proto  odmítám jakékoliv předjímání jmen možných viníků, které považuji za velmi nešťastné a upozorňuji, že tyto nemístné spekulace by ve svém důsledku mohly ohrozit nestranné prošetření připravovaného trestního oznámení. Proto požaduji abyste s mým stanoviskem seznámili čtenáře, jimž jste, podle mého názoru, zatím nabídli jednostranné a nevyvážené informace.

 

Původní text:

 

Vedení kraje podává trestní oznámení na nemocnici v Ústí

23.9.2005, Mladá fronta DNES str. 2, Severní Čechy

ARTUR JANOUŠEK    Ústecký kraj   

 

Ústí nad Labem - Ústeckýkraj podá trestní oznámení na Masarykovu nemocnici. Vychází z výsledků šetření Nejvyššího kontrolního úřadu, který zkoumal hospodaření největšího zdravotnického zařízení v kraji. I když je oznámení formulováno na neznámého pachatele, týká se prošetření dostavby nemocnice hlavně v období, kdy tomuto největšímu zdravotnickému zařízení v kraji šéfoval Jiří Madar.

            Podle radních mohl být spáchán trestný čin při zadávání veřejných zakázek při dostavbě nemocnice. Ústecké státní zastupitelství již šetří podnět, který na začátku srpna podali sami kontroloři. Při středečním jednání pak radní kraje schválili vlastní trestní stížnost.

            “Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu je rozsah pochybení při dostavbě nemocnice značný, při výběru firem, nebo při sjednávání dodatku lze nalézt stopy trestného činu nehospodárnosti,” vysvětlil včera hejtman kraje JiříŠulc. Při hloubkové kontrole pracovníci úřadu zjistili porušení řady zákonů. Vedení ústecké nemocnice například vytkli, že porušila zákon o veřejných zakázkách, když vybírala firmu, která prováděla dostavbu. Do soutěže se přihlásila dvě sdružení firem, v jednom figuroval Metrostav, ve druhém brněnský Unistav. Výběrová komise Unistav vyloučila kvůli tomu, že nesplnil podmínky soutěže, a zakázku dala firmám kolem Metrostavu, ačkoli jejich nabídka byla o tři sta milionů dražší.

            Kontroloři úřadu prověřovali, jak nemocnice při dostavbě naložila s devítimilionovou dotací od státu. “Úřad hájí zájmy státu, my zájmy kraje a cítíme se poškozeni,” uvedl hejtmanův náměstek PetrFiala. “Konkrétní vinu ať zjistí příslušné orgány,” dodal Fiala.

            “NKÚ vždy něco najde. Hlavní chybu vidím v tom, že se nemocnice proti zprávě neodvolala. Nyní shromažďuji potřebné podklady a následně svolám tiskovou konferenci a zvolím další postup,” uvedl po zveřejnění zprávy Madar, jenž nyní šéfuje krajské nemocnici v Jihlavě. Je také zastupitelem na ústeckém magistrátu. Dodnes však tiskovou konferenci nesvolal.

 

Ředitelé musí na konkurzy

 

Radní také ve středu vyhlásili výběrové řízení na ředitele všech sedmi krajských nemocnic kvůli chystané přeměně na akciové společnosti.

            Tomu ale chtějí zabránit vládní sociální demokraté, obávají se, že nemocnice budou rušit prodělečná oddělení a omezovat péči, protože jakožto akciové společnosti musí tvořit zisk. Prezident Václav Klaus jejich zákaz vetoval, ČSSD nyní chce jeho veto přehlasovat. V tomto případě se chce hejtman obrátit na Ústavní soud. “Je možné, že pak podáme ústavní stížnost,” připustil hejtman.

 

Ústecké hejtmanství posílá policii na ředitele jihlavské nemocnice

26.9.2005 Mladá fronta DNES, str. 1, Vysočina

Ústecký kraj    

 

Ústí nad Labem, Jihlava - Tahanice s policií čekají zřejmě ještě nějaký čas ředitele jihlavské nemocnice Jiřího Madara. Po inspekci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v ústecké Masarykově nemocnici bude muset policii vysvětlovat podrobnosti z doby, kdy stál v čele největšího zdravotnického zařízení na severu Čech.

            Po seznámení se s výsledky šetření NKÚ posílá na Madara policii vedení Ústeckéhokraje. I když je trestní oznámení formulováno na neznámého pachatele, týká se prošetření dostavby nemocnice hlavně v období, kdy nemocnici šéfoval právě Jiří Madar. Podle ústeckých krajských radních mohl být spáchán trestný čin při zadávání veřejných zakázek při dostavbě nemocnice.

            Ústecké státní zastupitelství již šetří podnět, který na začátku srpna podali sami kontroloři. Při středečním jednání pak radní kraje schválili vlastní trestní stížnost. “Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu je rozsah pochybení při dostavbě nemocnice značný, při výběru firem, nebo při sjednávání dodatku lze nalézt stopy trestného činu nehospodárnosti,” vysvětlil ústeckýhejtmankrajeJiříŠulc. Při hloubkové kontrole zjistili pracovníci úřadu porušení řady zákonů. Vedení ústecké nemocnice například vytkli, že porušila zákon o veřejných zakázkách, když vybírala stavební firmu.

Pokračování na str. D2

 

Ústeckéhejtmanství posílá policii na šéfa jihlavské nemocnice

Pokračování ze str. D2

Do soutěže se přihlásila dvě sdružení firem. V jednom figuroval Metrostav, ve druhém brněnský Unistav. Výběrová komise Unistav vyloučila kvůli tomu, že nesplnil podmínky soutěže, a zakázku dala firmám kolem Metrostavu, ačkoli jejich nabídka byla o tři sta milionů dražší.

Kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu prověřovali, jak nemocnice při dostavbě naložila s devítimilionovou dotací státu. “Úřad hájí zájmy státu, my zájmy kraje a cítíme se poškozeni,” uvedl hejtmanův náměstek PetrFiala. “Konkrétní vinu ať zjistí příslušné orgány,” dodal Fiala. “Kontrolní úřad vždy něco najde. Hlavní chybu vidím v tom, že se nemocnice proti zprávě neodvolala. Nyní shromažďuji potřebné podklady a následně svolám tiskovou konferenci a zvolím další postup,” uvedl bezprostředně po zveřejnění výsledků zprávy z kontroly v nemocnici Jiří Madar. Spolu s ředitelováním v Jihlavské nemocnici je zastupitelem na ústeckém magistrátu. Dodnes však tiskovou konferenci nesvolal.

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 27.9.2005 / 27.9.2005 | Zveřejnit od-do: 27.9.2005-27.10.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém