Orientační nabídka


 

Vyjádření k článku Příliš mnoho otázek má asi jediný cíl (Deník Chomutovska 4.4.2002)

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Vyjádření k článku Příliš mnoho otázek má asi jediný cíl (vyšlo v Deníku Chomutovska dne 4. dubna 2002)

Autor (ky) nedodržel základní zásadu objektivního informování veřejnosti, otištěná zpráva zastupuje názor pouze jedné strany. Autor nepožádal Ústecký kraj o odpověď ani vyjádření, ačkoli se ho článek velmi úzce dotýká. Veřejnosti předložená fakta jsou subjektivní, podsouvají domněnky, které nejsou pravdivé, a tím poškozují dobré jméno krajského úřadu, potažmo Ústeckého kraje.Tisková mluvčí požádala o otištění tiskové odpovědi a odkázala  na tiskovou zprávu z 6. března 2002, která se k problému vejprtských ústavů vyjadřovala.  

Tisková odpověď:

Ústecký kraj prověřuje všechny informace, z nichž by měl následně vzejít návrh na řešení. Položené otázky jsou legitimní, lze je jednoduše zodpovědět a především: jedná se o ukazatele, které by měla mít každá organizace k dispozici. „Očekávám, že vyžádané podklady prokáží, nakolik je problematická finanční situace vejprtského ústavu způsobena nesystémovým hospodařením města Vejprty a jeho příspěvkové organizace. Změna zřizovatele by měla být až poslední možností řešení dané situace,“ zdůraznil zástupce hejtmana Miroslav Řebíček. Zároveň podotkl, že si je vědom snahy Václava Netolického osobně pomoci ústavům ze složité finanční situace získáváním sponzorských darů a dalšími aktivitami.   

Je skutečností, že úhrady od klientů sociálních ústavů a státní dotace na lůžko nepokryjí náklady na provoz zařízení, proto musí na provoz přispívat i zřizovatel. Výše státní dotace na lůžko se sice mírně zvýšila v roce 2000, ale i tak je celkový příspěvek města Vejprty ve srovnání s jinými městy a obcemi provozujícími podobná zařízení velice nízký (viz přiložená tabulka). „Jsem si vědom toho, že financování sociálních služeb není prioritou veřejných rozpočtů, které mají omezené zdroje financování. A to ani přesto, že v zařízeních sociální péče nacházejí zaměstnání právě občané dané obce. Souhlasím s tím, že výše státního příspěvku je nedostatečná a také jsem o tomto problému jednal s ministrem práce a sociálních věcí Vladimírem Špidlou. Ten mi potvrdil záměr zvýšit dotaci na lůžko o 20 000 korun ročně. Zda se ale tento záměr realizuje, to bude záležet na tom, zda sociální demokracie uspěje ve volbách natolik, aby byla schopna svému slibu dostát,“ dodal M. Řebíček.

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 12.4.2002 / 12.4.2002 | Zveřejnit od-do: 12.4.2002-12.7.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém