Orientační nabídka


 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU "Publikace starosty pobuřuje"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vyšlo v Denících Bohemia dne 13.4.2003 (autor lum)
 

 
 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU „Publikace starosty pobuřuje“

Vyšlo v Denících Bohemia dne 13.4.2003 (autor lum)

 

V článku „Publikace starosty pobuřuje“, který vyšel 13.4. v Denících Bohemia se autor zabývá publikací Ústecký kraj - regenerace prostoru. V textu autor prezentuje názory starostu menších obcí, kteří se cítí poškozeni tím, že publikace se nevěnuje venkovu. Autora článku ale vnutil čtenářům myslnou domněnku, že na této knize participoval Ústecký kraj  -  v textu není uvedeno, že knihu vydala společnost ABF, a.s.,  Praha a ani skutečnost, že o obsahu a zařazení jednotlivých míst si tato společnost také sama rozhodovala. Větou, že kniha byla pokřtěna hejtmanem Ústeckého kraje, vzniká zcela myslný dojem, že knihu má „na svědomí“ Ústecký kraj a tedy že i nese odpovědnost za to, že kniha dostatečně neprezentuje venkov našeho regionu. Podotýkám, že křest knihy byl společenskou událostí a že Ústecký kraj se vzniku knihy podílel jen tím, že vydavateli poskytl základní informace o kraji jako celku. Na samotnou skladbu publikace a na výběr měst, která jsou v ní představována, neměl vliv. Protože se Ústecký kraj cítí dotčen vyzněním zmíněného článku, prosím o otištění této reakce.

Obdobných publikací bylo v poslední době vydáno několik, s výjimkou reprezentativní publikace o povodních v roce 2002 však každá byla dílem, na němž se kraj podílel měrou řekněme inzertní – prostor pro informace o sobě si zaplatil. Stejnou šanci dostaly i obce. Troufám si tvrdit, že kdyby Ústecký kraj vydal obdobnou publikaci pro svou prezentaci, kde informace nebudou podloženy komerční nutností, její vyváženost by nebyla důvodem k diskusím. Než však budou podklady pro takovou prezentaci připraveny, kraj se prezentuje v různých publikacích pro různé cílové skupiny, ovšem musí se podřídit zájmům jejich vydavatelů.

                                                                       Mgr. Romana Konečná

                                                                       tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

Publikace starosty pobuřuje

13.4.2004    Ústecký deník    str. 2    Ústecký kraj

            Hoštka - Pobouření mezi starosty obcí v Ústeckémkraji vzbudilo vydání publikace s názvem Ústeckýkraj - regenerace prostoru. Tu nedávno představil starostům hejtmanÚsteckéhokrajeJiříŠulc.

            Podle starostů obcí se totiž publikace věnuje pouze městům, přestože mnohé obce se po povodních dočkaly mnohem větší obnovy než některá města. Starostka Hoštky Anna Podpěrová například označila vydání publikace za diskriminační přístup k venkovu."Ústeckýkraj je víc než jen několik měst. Copak neexistuje venkov?" zlobila se při listování výtiskem Podpěrová, která se cítí dotčena už proto, že Hoštka prošla velkými změnami a v roce 2002 dokonce byla vyhlášena Vesnicí roku.

            Podle ní pociťují tento problém i ostatní starostové obcí v kraji. "Venkov by si zasloužil aspoň zmínku," míní starostka Hoštky.

            Podle některých názorů mohly do výběru míst, která se v publikaci objeví, zasahovat pověřené úřady. Podle slov tajemníka litoměřické radnice Radka Löwyho však město o tomto nerozhodovalo. "My jsme dostali nabídku na zařazení do knihy a umístění města jsme si zaplatili," uvedl Löwy.

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: konecna.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 16.4.2004 / 27.4.2004 | Zveřejnit do: 16.5.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém