Orientační nabídka


 

Výjezdní zasedání Výboru pro sociální politiku v Ústeckém kraji

sv
Ve dnech 15. - 17. 3. 2016 se uskutečnilo výjezdní zasedání Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Ústeckém kraji. Ve čtvrtek se na krajském úřadě uskutečnil závěrečný brífink členů výboru s novináři a setkání výboru se zastupiteli a starosty měst a obcí.
 

 
 

Výbor zahájil návštěvu kraje v úterý v Mostě a ve středu pokračovalo zasedání výjezdem na sídliště Janov, návštěvou úřadu práce v Litvínově, Kojeneckého ústavu v Mostě a dolu ČSA. V Dubí u Teplic se pak členové výboru setkali se zástupci samospráv, na kterém se mimo jiné diskutovalo o sociálně vyloučených lokalitách.

Návštěva povrchového dolu ČSA byla také věnována sociálním dopadům po ukončení těžby, zde se diskuze zúčastnili i zástupci společnosti Severní energetická, odborů, úřadu práce a Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Tématem čtvrtečního setkání s novináři bylo financování sociálních služeb, aktivní politika zaměstnanosti a problematika nezaměstnanosti. „Ústecký kraj má svá specifika, mezi něž bohužel patří i velký počet sociálně vyloučených lokalit a vysoká nezaměstnanost. Vítám proto, že se o sociální problematiku zajímají naši poslanci a věřím, že své poznatky využijí v poslanecké sněmovně,“ řekl v úvodu hejtman Oldřich Bubeníček.

Členka výboru Hana Aulická Jírovcová, poslankyně za Ústecký kraj, ujistila, že cílem výjezdního zasedání je právě přenést v kraji získané poznatky do poslanecké sněmovny.

Krajský radní pro sociální oblast Martin Klika, který členy výboru při výjezdu v kraji doprovázel, informoval, že na úrovni MPSV vznikla pracovní skupina, která se zabývá dopady propouštění horníků v Ústeckém a Moravskoslezském kraji s cílem připravit pro horníky kompenzace při ztrátě zaměstnání.

Člen výboru Adolf Beznoska připomněl, že o pokračování těžby uhlí v lomu ČSA neměla vláda odvahu definitivně rozhodnout a řešení jen o pět let odsunula. Tím pokračuje nejistota u těžební společnosti, u jejich zaměstnanců i u obyvatel dotčených území.

Výbor se na závěr pobytu v kraji setkal s krajskými zastupiteli a představiteli měst a obcí. Diskutovalo se zejména o přípravě zákona o sociálním bydlení, s tímto tématem přítomné podrobně seznámila náměstkyně MPSV Zuzana Jentschke Stöcklová.

Připravil: OMK

sv
Brífink s novináři

sv
Zleva: Hejtman Oldřich Bubeníček, radní Martin Klika a náměstkyně MPSV Zuzana Jentschke Stöcklová

sv
Členové výboru (zleva) Adolf Beznoska, Jana Hnyková a Hana Aulická Jírovcová

sv

sv
Setkání se zastupiteli a starosty měst a obcí

sv

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 17.3.2016 / 17.3.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém