Orientační nabídka


 

Výsledek kontroly Dětského domova v Krásné Lípě

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď na dotaz Vladislava Sobola, čas. Zámeček, (vsobol@chiki.cz)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ  Vladislava Sobola, čas. Zámeček, (vsobol@chiki.cz) ze dne 16.7.2007

 

Dotaz (v původním znění):

 Hezký den,

níže uvádím svůj dotaz i Vaši odpověď ohledně DD Krásná Lípa. Protože jste mi slíbila, že "Jakmile budeme mít informace  pohromadě, jsou vám plně k dispozici", rád bych se tedy zopakoval a lehce aktualizoval svůj dotaz:

Co kontrola zjistila a jaké z toho vyplývají důsledky či ponaučení? 

 Dotaz (v původním znění): z ledna 2007

Vážení, pracuji v ostravské redakci ČTK, ve "volném čase" se zabývám činností s dětskými domovy a mimo jiné vydáváním časopisu pro DD Zámeček, který vychází díky dotacím MŠMT, Nadace Terezy Maxové a Nadačního fondu manželů Klausových pro všechny dětské domovy a další zařízení ústavní výchovy v celé republice.

Zámeček v říjnu upozornil na causu "Pátá skupina v DD Krásná Lípa", kde paní ředitelka vydala vnitřní řád, který je zcela evidentně v rozporu s planými zákony i s Úmluvou o právech dítěte. Případem se začala zabývat zástupkyně ombudsmana paní¨Šabatová i úředníci MŠMT. Podle mých informací probíhá v domově právě v těchto dnech kontrola také z krajského úřadu.

Rád bych Vás požádal pro Zámeček o výsledky této kontroly, tedy pokud se zabývala právě onou "Pátou skupinou", resp. obecně nově zavedenými skupinami. Co kontrola zjistila a jaké z toho vyvodí důsledky?

Nejde nám o žádnou "senzaci". Případem doslova žije mnoho dětí i pedagogů v dětských domovech v celé republice, kde se o případu diskutuje. Rádi bychom dětem přinesli již v lednovém čísle (které má uzávěrku v pátek) první výsledky. Aby věděly, že když se děje něco nedobrého a ony se ozvou, že se tím někdo zabývá a umí jim pomoci.

 Odpověď:  č. 1, leden 2007

Váš dotaz jsme konzultovali s pracovníky odboru školství, mládeže a  tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého  kraje. Jak jsme byli informováni, uvedený odbor krajského úřadu požádal Českou školní inspekci ( jde totiž o záležitost výchovy a vzdělávání, a to je v její kompetenci) o kontrolu v  příspěvkové organizaci Ústeckého kraje. Výsledky šetření ČŠI zatím našim pracovníkům neposkytla, nemáme k dispozici ani stanovisko zástupkyně ombudsmana paní Šabatové. Zmíněná kontrola se uskutečnila počátkem tohoto týdne a zprávu z ní úředníci ještě neobdrželi. Jakmile budeme mít informace  pohromadě, jsou vám plně k dispozici.

 

Odpověď č. 2 -  ze dne 18.7.2007

Pracovníci odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého kraje nám dnes potvrdili, že již mají k dispozici zprávu z ČŠI, která proběhla v lednu 2007.Kontrola byla zaměřena mimo jiné na dodržování § 20 zákona č. 109/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů - práva a povinnosti dětí umístěných v zařízení. V tomto bodě nebylo zjištěno žádné porušení právního předpisu. Vyjádření DDÚ a paní Anny Šabatové zatím nemá dětský domov a ani krajský úřad  k dispozici. V této věci proto dále doporučujeme komunikovat přímo s vedením dětského domova.

 

 

Vydala: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 13.9.2007 / 13.9.2007 | Zveřejnit od-do: 13.9.2007-13.10.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém