Orientační nabídka


 

Výstava Má vlast cestami proměn vstoupila do 15. ročníku

Proměny 2023
17. 6. 2023 oslavila putovní výstava Má vlast cestami proměn – příběhy domova své půlkulaté 15. výročí. Slavnostní zahájení proběhlo v parku Břevnovského kláštera na Praze 6. Letos poprvé má výstava dva pořadatele, ke spolku Cestami proměn se přidalo Konzorcium Moja vlasť – kultúrne premeny Slovenska. Nový ročník představil 97 proměn z České republiky i Slovenska.
 

 
 
Program zahájil již tradičně operní pěvec Luděk Vele českou a slovenskou hymnou. Prof. Jan Pirk jako každý rok zkontroloval stav Srdce vlasti, srdcí krajů a poprvé také slovenské srdiečko, které přivezli zástupci partnerských krajů. Důležitou součástí dne bylo předání cen vítězům končícího 14. ročníku. 

Nový ročník otevřeli prezident spolku Karel Drhovský s patronkou spolku paní Blankou Stehlíkovou křtem katalogu proměn. Jubilejní 15. ročník výstavy Má vlast představuje nově plně česko-slovenskou spolupráci na prezentaci povědomí o významu proměn zanedbaných míst v upravené a užitečné prostory. Přináší 97 proměn z Čech i Slovenska. Ty se po slavnostním zahájení a 14denní prezentaci na Břevnově rozjedou na svou roční pouť po krajích České republiky i Slovenska. 

Na pódiu se v průběhu dne vystřídali kromě partnerů a organizátorů výstavy i umělecké soubory, patřili mezi ně folklórní soubor Čunovský kŕdeľ, zpěvačka Marcela Molnárová, Spirituál kvartet a Petr Novák s Jessicou May. Návštěvníci si také prohlédli řemeslné výrobky na jarmarku držitelů certifikátů Asociace regionálních značek, načerpali inspiraci na výlety u prezentací krajů, děti si užily dětský koutek, dospělí zas lokální břevnovské pivo a regionální dobroty. To vše vytvořilo příjemnou a přátelskou atmosféru svátečního, občas deštivého, dne. 

Výstavu připravili spolek Cestami proměn a Konzorcium Moja vlasť – kultúrne premeny Slovenska pod záštitou poslankyně Evropského parlamentu a předsedkyně Spolku pro obnovu venkova paní Veroniky Vrecionové, předsedy Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova pana Jiřího Voseckého, Ministra kultury ČR Mgr. Martina Baxy, Ministra pro místní rozvoj Ing. Ivana Bartoše, primátora hlavního města Prahy Bohumila Svobody, předsedy Asociace krajů ČR, Svazu města a obcí Mgr. Radky vladykové a předsedy Trenčianskeho samosprávneho kraja Jozeda Viskupiče. 

Hlavním partnerem ročníku je Slovensko. Partnery jsou kraje ČR, Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky, Česká komora architektů, Spolek pro obnovu venkova, Břevnovský klášterní pivovar a další. Strategickým partnerem společnost Info Nova, s.r.o.

Děkujeme všem, kteří s námi na zahájení vzdali hold tvůrcům proměn.

Zdroj:
Tereza Zatřepálková
Cestami proměn, z.s.

Koláž Má vlast 2023
















Foto: Ruda Herák
 
Zodpovídá: RNDr. Eva Poslová
Vytvořeno / změněno: 26.6.2023 / 26.6.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém