Orientační nabídka


 

Výstava Nejhezčí kalendáře 2000 - 2006 v Městské knihovně Most

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Dovolujeme si vás pozvat na vernisáž výstavy

 

Nejhezčí kalendáře 2000 - 2006 do Zlaté výstavní síně v Městské knihovně Most.

 

Termín:           úterý 7. 11. 2006 v 17.00

 

Název:            Nejhezčí kalendáře 2000 – 2006

 

Místo:              Městská výstavní síň Zlatá trojka, Zlatá  síň (Městská knihovna Most, první patro,  

                        Moskevská12, 433 21Most, tel.476 768 800, www.knihovnamost.cz  

                        http://www.knihovnamost.cz/)

                          

Vernisáž:         ing. Vladislav Najbrt, šéfredaktor odborného měsíčníku Typografie

                        Alan Záruba, předseda poroty soutěže Kalendář roku

                        ing. Petr Heger, ředitel mostecké Tiskárny K&B

 

Trvání:             7. 11. - 1. 12. 2006 (otevřeno: po, út, čt, pá od 10.00 do 19.00)

 

Nejhezčí kalendáře 2000 - 2006

 

Nástěnný kalendář si udržel oblibu a význam i v elektronickém 21. století a nic neztrácí na svém kouzlu a přitažlivosti od svého vzniku až do dneška… Síla jeho vizuálního sdělení, multimediální kreativity a vynalézavosti autorských týmů oslovuje na stěně ve výši očí každého, takže zpravidla neodolá a zvědavě zalistuje kalendářním časem. Rok za rokem se opakuje a s blížícím se koncem roku stupňuje naše očekávání dalšího titulu.

 

Na tvorbě kalendáře od myšlenky až po realizaci se podílí řada uměleckých a výrobních profesí. Jsou kalendáře prosté, kde se pouze střídají obrazové motivy, a jsou i takové, na které byl vytvořen scénář a vyžadují pak účast umělců jedné nebo několika profesí. Nejčastěji sledujeme spolupráci typografa s ilustrátorem, fotografem nebo malířem, vidíme ale díla, na nichž se podílel spisovatel, básník nebo historik umění spolu s grafikem či fotografem.

 

Stále vynalézavější techniky vnesly do kalendářové tvorby, která byla převážně realizována dvourozměrným tiskem, novou třetí dimenzi, vyjádřenou reliéfem nebo dokonce kombinací s předměty, zakomponovanými do obrazového základu. Zdá se, že v současnosti provokuje kalendář a téma času, které je v něm skryto, novou kreativitu s použitím dosud neobvyklých prvků, které z něj činí artefakt s vysokým účinkem.

 

Kdybychom vystavené kalendáře rozložili na jednotlivé listy v odpovídající adjustáži, vznikaly by poměrně rozsáhlé galerie a výstavy. Nespornou skutečností je poznání, že ani po ročním dosloužení titulu jako ukazatele času se nejzajímavější a nejkvalitnější kalendáře nelikvidují, některé zůstávají na stěně i po několik let nebo jsou jednotlivé kvalitně vytištěné reprodukce paspartovány a rámovány a dále slouží jako dekorace nebo sběratelský artefakt.

 

V mostecké knihovně budou vystaveny vítězné nástěnné kalendáře dosavadních šesti ročníků soutěže Kalendář roku, ve které jsou kalendáře v jednotlivých ročnících hodnoceny v několika kategoriích:

 

 

*        obrazová (kulturní)

 

*        propagační

 

*        typografická

 

*        fotografická

 

*        komerční

 

*        ostatní

 

V Zlatá trojce bude vystaveno okolo stovky kalendářů od renomovaných tvůrců, fotografů, grafiků, designerů, které byly vyrobeny na zakázku velkých i malých zadavatelů a vytištěny v těch nejlepších tiskárnách. Všechny vystavené kalendáře se umístily na jednom z prvních třech míst v jednotlivých kategoriích v jednotlivých ročnících soutěže Kalendář roku. Výstavní soubor byl doplněn asi dvaceti kalendáři místní regionální produkce.

 

Od skromného počátku v roce 2000 každým rokem roste počet i úroveň přihlášených titulů a soutěž Kalendář roku budí zájem dalších vydavatelů, umělců i tiskáren o účast a podporu soutěže. Zájem roste také u médií a kulturních i charitativních institucí, ale i v agenturách a obchodních společnostech, pro něž je kvalitní nástěnný kalendář součástí reprezentace, marketingu a projevem kulturnosti.

 

V současnosti je vyhlašován sedmý ročník soutěže pro rok 2007.

 

 

Odkazy

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 1.11.2006 / 1.11.2006 | Zveřejnit od-do: 1.11.2006-1.12.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém