Orientační nabídka


 

Výstavba nových hraničních přechodů pro automobily

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
ODPOVĚĎ pro Adélu Bydžovskou, Deníky Bohemia - Chomutovsko (denik.chomutovska@sever.vlp.cz)
 

 
 

ODPOVĚĎ pro Adélu Bydžovskou, Deníky Bohemia – Chomutovsko (denik.chomutovska@sever.vlp.cz) ze dne 9.2. 2006

 

Dotaz (v původním znění):

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jak pokračují vyjednávání o výstavbě nových hraničních přechodů pro automobily v Černém Potoce a Českých Hamrech na Chomutovsku.

1. Už je hotový projekt? Kolik přechodů by mělo v Ústeckém kraji vzniknout?

2.Kdy? Z jakého důvodu se o jejich výstavbě uvažuje?

3. Co obce po otevření přechodů získají? Jak je zajištěna třeba dopravní přetíženost těchto malých horských obcí?

4. Zástupci obce, kde se turistický přechod v Černém Potoce nachází, s výstavbou nového přechodu nesouhlasí. Zamítli ho i zastupitelé. Měla proběhnout nějaká jednání mezi nimi a krajem. Už je nějaký výsledek? Počítá se tedy s tímto přechodem i nadále?

 

Odpověď:

1. V současné době shromažďuje investiční odbor Krajského úřadu Ústeckého kraje a Správa a údržba silnic, příspěvková organizace Ústeckého kraje poslední podklady k vypsání soutěží o dodavatele projektových dokumentací. Vzhledem k tomu, že tyto akce patří k technologicky méně náročným, je u přibližně poloviny z nich předpoklad jejich realizace, pokud vysloví souhlas všechny dotčené orgány v ČR i SRN, ještě v průběhu tohoto roku. V loňském roce Ústecký kraj (nikoli jeho krajský úřad) uvolnil ze svého rozpočtu přes 2 miliony korun na zahájení projektových příprav celkem 13 silničních hraničních přechodů pro vozidla s nosností do 3,5 tuny, v letošním rozpočtu má připraveny finanční prostředky na realizaci pěti z nich v celkové výši 10 milionů korun.

 

2. Přípravou k realizaci těchto staveb je naplňováno usnesení Rady Ústeckého kraje č.8/15R/2005 z 27. července 2005, v němž krajská rada schválila zahájení projektových příprav v celkem 13 místech, kde v minulosti silniční hraniční přechody v minulosti na území kraje existovaly (viz. tisková zpráva).

 

3. Ústecký kraj dlouhodobě usiluje (od roku 2000) o rozšíření počtu silničních i železničních přechodů na svém území na celkových 27. Jednou z nejvýznamnějších výhod zřízení co možná nejvyššího počtu míst kde lze motorovými vozidly překročit státní hranici v Ústeckém kraji je umožnění co nejsnadnějšího pohybu osob, vzájemné výměny zboží a v neposlední řadě i zesílení turistického ruchu. Další nezanedbatelná výhoda spočívá ve zvýšení počtu míst kde mohou hranici překonávat záchranářské složky obou zemí. To se týká bezpečí obyvatel příhraničí v obou zemích, jimž se otevírá možnost skutečně rychlého zásahu lékařů nebo hasičů v jinak velmi obtížně dosažitelných horských podmínkách.

 

4. Jednání stále probíhají a Ústecký kraj bude respektovat konečné stanovisko všech zúčastněných. V současné době je stále v platnosti uvedené usnesení krajské rady, kde je přechod České Hamry – Hammerunterwiesenthal zmíněn – návrh na revokaci tohoto usnesení, což by znamenalo vyjmutí vybudování tohoto přechodu z celého záměru zatím projednáno a schváleno nebylo.

 

připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 10.2.2006 / 10.2.2006 | Zveřejnit od-do: 10.2.2006-10.3.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém