Orientační nabídka


 

Využití dotačních programů SFŽP v Ústeckém kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Využití dotačních programů SFŽP v Ústeckém kraji

Tisková zpráva ze dne 2.7.2002

Pomoc pro Vejprty musí přijít rychleji, než plán odpadového hospodářství kraje – na tom se na dnešní schůzce (úterý 2. července) shodli hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc s náměstkem ministra životního prostředí Františkem Škodou. Oba si vyjasňovali stanoviska na řešení problémů s plány odpadového hospodářství krajů a zejména s vejprtskou skládkou a následným  zadlužením obce. „Problém s Vejprty je právně velmi náročný, ale je nejvyšší čas začít ho řešit. A řešení musí být razantní,“ konstatoval F. Škoda. Jednou z cest je převedení skládky na jiného strategického partnera, nebo také využití některého z dotačních programů Státního fondu životního prostředí, kraje či státu. Hejtman J. Šulc vyslovil možnost, že v takovém případě by kraj mohl obci přispět, zejména pokud jde o  příspěvek na vytvoření projektu. „Zastupitelstvo schválilo minulý týden mnou předkládaný návrh uvolnit 5 miliónů korun, které by měly pomoci především malým obcím s velkou nezaměstnaností. Z těchto peněz by si mohly zaplatit potřebné projekty, které by měly být tak připravené, aby na jejich základě mohly obce žádat o finance na realizaci svých záměrů. V mnoha případech totiž obce peníze na projekty dávají těžce dohromady, často na ně ani nemají,“ zdůraznil. Zastupitelstvo kraje zároveň schválilo návrh koalice ODS a ČSSD na vytvoření Fondu rozvoje kraje a uvolnilo do něj pro začátek 35 miliónů korun.

Náměstek F. Škoda tuto snahu Ústeckého kraje ocenil a potvrdil, že města a obce z Ústeckého kraje velmi málo žádají o dotace, které by jim mohl poskytnout Státní fond životního prostředí. „Je to škoda, protože finance by měly směřovat do řešení problémů životního prostředí zejména v tomto regionu velmi rychle,“ dodal.

Na téma Plány odpadového hospodářství krajů se obě strany shodly na tom, že budou spolupracovat při jejich formulování. Hejtman Jiří Šulc se před časem obrátil na ministra životního prostředí ČR s žádostí, aby kraje mohly čerpat finanční prostředky na zpracování plánů odpadového hospodářství formou dotací ze státního rozpočtu ČR. 

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 3.7.2002 / 3.7.2002 | Zveřejnit od-do: 3.7.2002-3.10.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém