Orientační nabídka


 

Vzniká publikace o židovských památkách v Ústeckém kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vzniká publikace o židovských památkách v Ústeckém kraji
V plném proudu jsou práce na publikaci a dokumentárním filmu o židovských památkách v Ústeckém kraji. Oba materiály vznikají v rámci projektu Židovské památky Ústeckého kraje, na jehož realizaci získal kraj dotaci ve výši bezmála 1,5 mil. Kč ze Společného regionálního operačního programu. O realizaci projetku se zajímal v Teplicích náměstek hejtmana Petr Fiala.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 2. 8. 2007

 

Vzniká publikace o židovských památkách v Ústeckém kraji

 

V plném proudu jsou práce na publikaci a dokumentárním filmu o židovských památkách v Ústeckém kraji. Oba materiály vznikají v rámci projektu Židovské památky Ústeckého kraje, na jehož realizaci získal kraj dotaci ve výši bezmála 1,5 mil. Kč ze Společného regionálního operačního programu. „Židovské památky k našemu regionu a jeho historii neoddělitelně patří. Jejich obnovu a takříkajíc zviditelnění proto kraj podporuje a chce využít pro tento cíl právě evropských dotačních zdrojů zaměřených na rozvoj cestovního ruchu. Památky po židovské minoritě jsou vyhledávány turisty z tuzemska i zahraničí a tak je nesporné, že jejich obnova náš region pro návštěvníky dále zatraktivní,“ říká Petr Fiala, náměstek hejtmana Ústeckého kraje.

Projekt, který mapuje židovské památky v našem regionu a představí je jako zajímavé turistické cíle, připravil odbor evropských projektů krajského úřadu, který při jeho realizaci spolupracuje s Židovskou obcí Teplice. „Myslím, že nad stránkami publikace nebo u dokumentárního filmu který vzniká bude mnoho čtenářů či diváků překvapeno, kolik židovských památek se v našem kraji zachovalo. Jejich historie je velmi zajímavá a bohužel také neveselá. V době nacistické okupace byly cíleně ničeny a během čtyřiceti let vlády komunistické strany pak ignorovány a ponechány svému osudu. Dnes dochází k jejich postupné obnově a občané našeho kraje i jeho návštěvníci by se o nich prostřednictvím projektu měli dozvědět, jako o další z široké nabídky turistických cílů v Ústeckém kraji,“ připomíná Petr Fiala.

V připravované publikaci zájemci najdou nejen fotografie a historické informace ale také přehlednou mapu regionu s jednotlivými památkami a multimediální CD. Dokumentární film na DVD pak přiblíží historií židovského osídlení Ústeckého kraje od nejstarších dob až po současnost. Publikace i dokumentární film budou dokončeny do listopadu letošního roku, distribuovat je pak kraj bude prostřednictvím sítě turistických informačních center a v rámci veletrhů cestovního ruchu, na kterých se představuje.

V  publikaci nebudou chybět ani fotografie z teplického židovského hřbitova. Právě zde se Ústecký kraj finančně podílel na záchraně objektu Domu pohřebního bratrstva (Chevra Kadiša), jehož postupná rekonstrukce byla zahájena v roce 2002. Do současné doby byly při rekonstrukci domu pohřebního bratrstva proinvestovány přibližně 3 mil. Kč z fondů Ministerstva kultury ČR, Nadačního fondu obětem holocaustu, Česko-německého fondu budoucnosti, Ústeckého kraje a Židovské obce Teplice.

 

Připravila: Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

 

O realizaci programu Židovské památky Ústeckého kraje diskutovali na teplickém židovském hřbitově Petr Fiala a Oldřich Látal z místní Židovské obce
O realizaci programu Židovské památky Ústeckého kraje diskutovali na teplickém židovském hřbitově Petr Fiala a Oldřich Látal z místní Židovské obce

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 2.8.2007 / 2.8.2007 | Zveřejnit od-do: 2.8.2007-2.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém