Orientační nabídka


 

Vzory v pohybu – společný projekt sedmi zemí

kk
Varnsdorf – Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace, je od září 2010 partnerem v mezinárodním projektu Vzory v pohybu v rámci programu Comenius Partnerství škol. Vzdělávací projekt probíhá za účasti sedmi zemí. V listopadu loňského roku měla škola možnost pohostit zahraniční účastníky projektu ve Varnsdorfu. Ve dnech 11. 5. – 14. 5. 2011 se vydali zástupci školy na mezinárodní setkání do Rigy, hlavního města Lotyšska.
 

 
 

Vzory v pohybu je projekt zaměřený na podporu vzdělávání v oblasti textilu, společně s použitím kulturních hodnot a moderních technologií. Projekt realizovaný v rámci Programu celoživotního učení je financován ze zdrojů Evropské unie. Na české škole je zapojeno do projektu přibližně 40 žáků ze 2., 3. a 4. ročníku a 6 vyučujících. Projekt začal v září 2010 a jeho realizace je plánována do června 2012. Účastní se ho osm odborných škol se zaměřením na modelářství a návrhářství oděvů ze sedmi zemí Evropské unie – Belgie, Turecka, Polska, Finska, Litvy, Lotyšska a České republiky. Žáci jednotlivých škol mají za úkol najít tradiční národní vzory (nejen textilní), a ty pak poskytnout další partnerské škole k přepracování do moderního vzhledu. Nejlepší návrhy přepracovaných vzorů se postupně přenesou na oblečení a různé textilní doplňky. Ve finále budou tyto výtvory prezentovány na závěrečné módní přehlídce v Belgii.

Varnsdorfská škola získala národní vzory od belgických partnerů, a to např. pralinky, hranolky, saxofon či lva. Žákyně školy z oboru modelářství a návrhářství oděvů tyto jednotlivé symboly přenesly do podoby nakreslených oděvních návrhů. Stejný postup přepracování a přenesení vzorů na oděvy a doplňky čekaly i vzory českých národních symbolů. Tyto symboly, složené z modrotisku, velikonočních kraslic, lidových krojů, výšivek a znaku města Varnsdorf, putovaly do Polska.

 

Za nejlepší vytvořený návrh byly žákyně Petra Denisovová a Dominika Gážiová z VOŠ a SŠ, Varnsdorf, odměněny leteckým výletem do Lotyšska, kde se ve dnech 11. 5. – 14. 5. 2011 setkaly se svými vrstevníky z ostatních zemí. „V Lotyšsku byla všem zástupcům z jednotlivých zemí představena výstava vytvořených prací a byla provedena evaluace vzorů zapracovaných do příkladů oblečení, batohů, čepic, šátků, pásků a dalších doplňků“, uvedl Jaroslav Dvořák, organizátor akce za Českou republiku, který se květnového setkání zúčastnil spolu s dalšími členy realizačního týmu. V průběhu setkání byla také společnými silami sestavena kriteria soutěže, ve které žáci hledají symbol tohoto projektu. „Další částí projektu bude vytváření skutečné podoby navržených modelů na jednotlivých školách. Nejlepší práce budou opět odměněny výletem do Finska v únoru 2012. Závěrečná módní přehlídka všech prací pak proběhne na závěr projektu v květnu 2012 v Belgii“, dodal Jaroslav Dvořák.

 

Více informací o projektu najdete na webových stránkách školy www.sosvdf.cz v sekci realizované Mezinárodní projekty.

 

Více informací:

Jaroslav Dvořák

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, p.o.

Bratislavská 2166

407 47  Varnsdorf

j.dvorak@sosvdf.cz

Tel.: 412 354 792

 

a

g

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 5.6.2011 / 5.6.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém