Orientační nabídka


 

VZP bude požadovat po nemocnicích vrácení části zálohové platby (Hospodářské noviny)

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Hospodářské noviny, 6.5.2003

Otázka: VZP informovala koncem minulého týdne (ČTK) o tom, že bude požadovat po nemocnicích vrácení části zálohové platby (jde asi o 5  %), protože dle jejich výpočtů nemocnice spotřebují o 3  % víc než loni, kdežto ministerstvo nařídilo vyhláškou 8  %. Několik desítek nemocnic (dosud nespecifikováno, ale má jít spíše o okresní, menší nemocnice) však už tuto zálohu vyčerpalo (vyčerpá) a nebude ji moci pojišťovnám vrátit. Nemocnice by se tak dostaly do platební neschopnosti. Podobný krok hodlají aplikovat i další zdravotní pojišťovny. VZP hodlá v nejbližší době o této záležitosti hovořit s hejtmany. Může tento krok ohrozit hospodaření některých nemocnic, které spravujete? Resp. Váš postoj k této záležitosti? Odhadujete, že všechny nemocnice budou požadovanou částku schopny vrátit, nebo už ji použily k jiným účelům?

Odpověď:

Úhrady za zdravotní péči řeší pro první pololetí vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 532/2002. V této vyhlášce jsou zásadní fakta související s úhradami (a též odpověď na vaši otázku):

•V § 2, odst. 2: hodnota bodu pro první pololetí roku 2003 je stejná jako v prvním pololetí roku 2001 (tj. 0,89 Kč).

•V § 8, odst.1 se říká, že úhrada se navýší, pokud bude výběr pojistného vyšší, než-li byl výběr pojistného v prvním pololetí roku 2002.

•V příloze č. 1, odst. 6.1. je uvedeno, že zdravotní pojišťovna poskytne zdravotnickému zařízení zálohu ve výši 108 % skutečnosti z prvního pololetí roku 2002.

V výše uvedených ustanovení zákona mimo jiné vyplývá, že:

•Nemocnice jsou trvale podfinancovávány (např. zaručená hodnota bodu ambulantních specialistů je v prvním pololetí roku 2003 je 1,02 Kč, u nemocnice ve stejné ambulanci  0,89 Kč). •Vyhláškou MZd. nikdy „nepřidalo“nemocnicím 8 % úhrad. To pouze někteří představitelé MZd. klamou veřejnost a zejména zdravotnické pracovníky, aby mohlo být řečeno, že ředitelé nemocnic dostali na slibované zvýšení mezd finanční prostředky. Ono 8% navýšení je pouze zúčtovatelná záloha, z níž pravidelně vrací nemocnice pojišťovnám značné částky po vyúčtování pololetí.

•Dosáhnout na prostředky 8% zálohy a nevracet lze pouze dvěma způsoby: 1. Zvýšit vykázaný výkon zařízení o 8 %, čemuž brání zdravý rozum (nelze předpokládat, že každý rok vzroste počet nemocných o počty, jak bude vydána vyhláška) a také limity, které do smluv pravidelně dávají zdravotní pojišťovny (limity vycházejí ze zdravotně pojistných plánů). 2. Dojde k takovému výběru pojistného, že hodnota bodu bude navýšena podle § 8. odst.1. Zde zřejmě pojišťovny avizují, že očekávaný nadvýběr se nekoná. Předpoklad, že zvýšený výběr pojistného nebude naplněn, se dal očekávat, představitelé AČMN na to opakovaně upozorňovali.

Z výše uvedeného je patrno, že z poskytovaných záloh bude většina zdravotnických zařízení, pokud vůbec zálohu ve výši 108% dostávají, vracet po vyúčtování pololetí na podzim 2003. To bude činit značné problémy ve financování. Prostředky vyplacené nemocnicím navíc budou ztrženy z nejbližší zálohy, kterou dávají pojišťovny za léčbu.V lepším případě se dohodnou na rozložení odpočtu (vrácení části zálohy) do splátek.

Podklady k odpovědi poskytl: Bc. Petr Severa, vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.5.2003 / 14.5.2003 | Zveřejnit od-do: 7.5.2003-1.9.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém