Orientační nabídka


 

Z dolu Centrum vyjel poslední vozík s uhlím

dc
Sborové „Zdař Bůh!“ zaznělo v pátek 1. dubna v prostorách hlubinného hnědouhelného dolu na Mostecku, kde se sešly stovky lidí, aby se symbolicky rozloučily s těžbou uhlí v tomto dole, když havíři vyvezli na povrch poslední vozík s uhlím. V České republice tak nadobro skončila hlubinná těžba hnědého uhlí. Pozvání na akt ukončení těžby přijal i hejtman Oldřich Bubeníček.
 

 
 

„To, čeho jsme dnes svědky, je jedním z důsledků liknavosti vlády, která odložila rozhodnutí o pokračování těžby uhlí v Ústeckém kraji na rok 2020. Mezitím přijdou stovky horníků o práci a v nejistotě zůstávají těžební společnosti i obyvatelé obcí dotčených těžbou,“ komentoval uzavření hlubinného dolu Centrum hejtman Oldřich Bubeníček.

Co bude dál s více než třemi stovkami zaměstnanců, musí vyřešit těžební společnost spolu s odbory a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Část horníků přejde na sousední povrchový lom Československé armády (ČSA). Přechod lidí na lom ČSA bere jako určitou výhru Jan Dienstl, spolumajitel společnosti Severní energetická, která oba doly provozuje. Společnost nemusela hned havíře propouštět a našla se pro ně práce.

Těžba v dole Centrum končí po 120 letech. Ukončení těžby je vnímáno jako oběť rozhodnutí o těžebních limitech. Budoucnost dolu ČSA vidí těžaři do roku 2024 až 2025. „Důležité je udržet práci pro lidi aspoň do roku 2025. Pokud by důl byl zavřen, budeme žádat vládu o kompenzace," uvedl pro ČTK Jan Dienstl.

Reportáž ke zhlédnutí zde https://www.youtube.com/watch?v=gj9w6Eg3ogQ

dc

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 2.4.2016 / 2.4.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém