Orientační nabídka


 

Z evropských peněz na podporu regionálního rozvoje získá Ústecký kraj největší podíl

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Z evropských peněz na podporu regionálního rozvoje získá Ústecký kraj největší podíl
V letech 2007 - 2013 by mohl Ústecký kraj a Karlovarský kraj získat z evropských strukturálních fondů až 588 milionů euro, což je více jak 15 miliard korun. Hejtmanu Jiřímu Šulcovi se podařilo na jednání Asociace krajů České republiky prosadit, aby Ústecký kraj a Karlovarský kraj získal vůbec největší podíl z finančních prostředků, které jsou určeny na podporu regionálního rozvoje.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 13.6.2006

 

Z evropských peněz na podporu regionálního rozvoje získá Ústecký kraj největší podíl

 

V letech 2007 – 2013 by mohl Ústecký kraj a Karlovarský kraj získat z evropských strukturálních fondů až 588 milionů euro, což je více jak 15 miliard korun. Hejtmanu Jiřímu Šulcovi se podařilo na jednání Asociace krajů České republiky prosadit, aby Ústecký kraj a Karlovarský kraj získal vůbec největší podíl z finančních prostředků, které jsou určeny na podporu regionálního rozvoje. Zasedání Rady Asociace krajů ČR v Nedvězí ve Středočeském kraji se zúčastnilo 12 hejtmanů a primátor hl. města Prahy. Jedním z hlavních témat jednání byla diskuse o výši prostředků pro regionální operační programy pro plánovací období 2007-2013 a jejich rozdělení mezi jednotlivé regiony. „ Usilujeme o to, aby podíl prostředků z Evropské unie dosáhl pro všechny kraje minimálně 20% z celkové částky, určené pro Českou republiku.  Ústecký a Karlovarský kraj získá z peněz, tedy z  celkového objemu, které půjdou z Evropské unie na rozvoj regionů, 16 procent. Jsem rád že s podařilo tento objem prosadit, náš kraj jako jeden z nejvíce postižených regionů v České republice tyto peníze potřebuje a jistě je bude umět dobře využít,“ poznamenal Jiří Šulc.

Celkem by mělo v letech 2007 až 2013 směřovat do České republiky  v rámci tzv. Cíle  Konvergence 25,88 miliard euro. Tyto prostředky budou rozdělovány v rámci jednotlivých operačních programů. Pro podporu rozvoje krajů pak budou rozhodující Regionální operační programy, jejichž zaměření a priority kraje samy určovaly, ale které ještě podléhají budou muset být projednány a odsouhlaseny v Bruselu. „Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek v jednom svém prohlášení uvedl, že regiony nejsou schopny se dohodnout, proto prý o většině peněz z Evropské unie musí rozhodovat vláda. Tyto informace jsou liché, důkazem je výsledek z posledního zasedání Rady Asociace krajů České republiky. Na tom, že by kraje měly rozhodovat o 20% peněz, jsme se jasně dohodli, stejně tak jako na rozdělení této částky mezi kraje,“ doplnil hejtman Jiří Šulc.

 Ústecký kraj ve svém Regionálním operačním programu stanovil následující priority:

1 - Regenerace a rozvoj měst (zvýšení kvality fyzického prostředí urbanizovaných částí regionu)

2 - Integrovaná podpora místního rozvoje (oživení a vyvážený rozvoj venkovských oblastí a jejich komunit prostřednictvím realizace cílených integrovaných projektů vycházejících z místní poptávky)

3 - Dostupnost a dopravní obslužnost (zlepšení napojení regionu na okolní prostor, zajištění účinného vnitřního propojení a jeho efektivní dopravní dostupnosti)

4 - Udržitelný rozvoj cestovního ruchu (využití přírodního a kulturního potenciálu pro udržitelný rozvoj CR v regionu)

Pokud jde o rozdělení peněz mezi jednotlivé priority budou podle návrhu,prostředky pak budou na jednotlivé priority rozčleněny v následovně: 40% na regeneraci a rozvoj měst, 8% na integrovanou podporu místního rozvoje, 40% na rozvoj dostupnosti a dopravní obslužnosti a 12% pro udržitelný cestovní ruch.

     „Věřím, že brzy nastoupí jiná vláda, která bude k regionům vstřícnější, než ta odcházející,“ dodal hejtman.

 

připravila : Šárka Roudnická, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756, 737 203 663

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

 

 

 

    

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 14.6.2006 / 14.6.2006 | Zveřejnit od-do: 14.6.2006-14.7.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém