Orientační nabídka


 

Z jednání mimořádné Rady Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA  ze dne 18.4.2006

 

Z mimořádné Rady Ústeckého kraje

 

 

Mimořádná Rada Ústeckého kraje se sešla v úterý 18. dubna. Na programu jednání byly důležité body.

     O víkendu začala opět hořet skládka v Libčevsi, proto Rada Ústeckého kraje vyzvala vládu, aby začala situaci okamžitě řešit a jednat. Kompetence k řešení má buď město Louny jako pověřená obec, které však nechce odpad na vlastní náklady odstranit anebo stát, který by měl odstranění odpadu financovat buď prostřednictvím Ministerstva životního prostředí nebo České inspekce životního prostředí. Hejtman Jiří Šulc jednal jak s ředitelem ČIŽP, tak s Ministerstvem životního prostředí o možných podmínkách, za kterých by mohl být poskytnut příspěvek ze strany ministerstva na odstranění odpadu, jednání však byla bezvýsledná. Jediné, co vláda dosud podnikla, byla výzva německé straně, aby se o odpad postarala a převezla ho zpět na své území. „Je úsměvné, jestli si někdo z Ministerstva životního prostředí myslí, že donutí někoho z Německa odvézt odpadky, o kterých mluvíme už několik měsíců. Navíc už to není odpad komunální, tím že zahořel, se z něj stal odpad nebezpečný a nezbývá než jej odvézt na skládku nebezpečného odpadu. Vláda musí zavést na hranicích taková opatření, aby se podobná situace už neopakovala,“ uvedl hejtman Jiří Šulc.

     Mimořádná RUK také využila své pravomoci a pověřila hejtmana, aby mohl schvalovat veškeré věcné i finanční dary, určené Ústeckému kraji. Byla tak zkrácena administrativa, kdy za běžných okolností tyto dary musí schvalovat Rada kraje. Přijímání pomoci lidem v zatopených oblastech se tak výrazně zkrátí. 

     Rada se shodla na tom, že předloží Zastupitelstvu Ústeckého kraje poslední znění návrhu smlouvy s Českými drahami na zajištění dopravní obslužnosti. Po dlouhých jednáních bylo dosaženo shody, Ústecký kraj původně nabízel 335 milionů a navýšení o inflaci, České dráhy trvaly na požadavku 425 milionů na dopravní obslužnost za jeden rok. Ústecký kraj několik měsíců vyčísloval náklady a obsazenost jednotlivých tratí a spojů a výsledkem jednání je smlouva, kterou radní předloží Zastupitelstvu Ústeckého kraje. Obě dvě strany se dohodly na fixní částce 375 milionů ročně, smlouva je uzavřena na tři roky – 2006, 2007, 2008. Důležitou součástí smlouvy je fakt, že České dráhy v letošním roce neplánují žádné změny v jízdních řádech. „Všechny fámy o rušení spojů se ukázaly jako neopodstatněné. České dráhy jsou pro nás spolehlivý partner, jednání byla sice dlouhá a tvrdá, ale naprosto korektní. Máme před sebou tři roky dobré spolupráce,“ uvedl hejtman Jiří Šulc.  „Podle smlouvy zaplatíme Českým drahám za tři roky téměř 1 miliardu korun, proto jsem přesvědčen, že se smlouvou musí být Zastupitelstvo Ústeckého kraje podrobně seznámeno,“ doplnil hejtman.

 

Připravila :Šárka Roudnická, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756, 737 203 663

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

 

    

           

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 19.4.2006 / 19.4.2006 | Zveřejnit od-do: 19.4.2006-19.5.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém