Orientační nabídka


 

Z Perštejna do Vejprt po kvalitnějších silnicích

a
Lokálních úprav, zcela nového živičného povrchu, doplnění bezpečnostních prvků, rekonstrukcí příkopů i mostků a celé dlouhé řady dalších akcí se dočkala nová komunikace mezi Perštejnem v podhůří a Vejprty na vrcholu Krušných hor. Trasa 19,4 km si vyžádala nákladů přes 172 milionů korun většinou z ROPu, tedy z peněz evropských fondů.
 

 
 

Tisková zpráva z 9. dubna 2010

Od října roku 2008 až do letošního roku probíhala na Chomutovsku náročná rekonstrukce silnic spojujících Perštejn u podkrušnohorské „třináctky“ s Vejprty u samých německých hranic.  Investorem rekonstrukce komunikací II/219 a III/22310 byl Ústecký kraj, což mu přísluší jako správci komunikací všech silnic druhé a třetí třídy v regionu. Práce zajišťovala žatecká divize pražské akciové společnosti Silnice Group a konečné náklady projektu dosáhly částky 181,34 milionů korun, přičemž samotná stavba přišla na 172,18 mil. Kč. Naštěstí jsme v letech, kdy vrcholí příliv evropských peněz do budování dopravní infrastruktury (a nejen do ní), a tak plných 154,35 milionů „přiteklo“ z Regionálního operačního programu (ROP) Regionu soudržnosti NUTS II Severozápad.  

   Na komunikacích mezi Perštejnem a Vejprty se jezdí už od ledna, tedy dříve, než předpokládal harmonogram stavebních prací. Ještě s jarem přišly drobné úpravy, vodorovné značení či osetí přilehlých ploch a  tradiční slavnostní předání stavby dlouhé 19,4 kilometru se uskutečnilo právě dnes, v pátek 9. dubna 2010.  Symbolického přestřižení pásky se ujali i někteří účastníci aktu: radní Ústeckého kraje Jiří Šulc (oblast dopravy a silničního hospodářství, zároveň předseda Regionální rady Regionu soudružnosti Severozápad) a René Budjač (investice a majetek) nebo zástupce Silnice Group Václav Matoušek. Doplnili je ředitel úřadu RRRS Severozápad Petr Kušnierz a Vladimír Macholda, jenž je ředitelem správce komunikace – Správy a údržby silnic Ústeckého kraje, p.o. Jak zdůraznil ve svém úvodním slovu Jiří Šulc, význam stavby spočívá především v plynulejší a tudíž rychlejší dopravě. Rekonstrukce přinese zásadní změnu v bezpečnosti motoristů i klidnějším životě obyvatel Perštejna, Vykmanova, Dolní a Horní Halže, Kovářské či Vejprt. Uspokojení z dokončené stavby měli také starostové dotčených obcí navěšených na zrekonstruovaných silnicích i majitelé zdejších chalup a chat. Snad nová silnice přinese zdejšímu regionu rovněž více návštěvníků od nás i z Německa…

   Uvedli jsme, že podstatnou část financí do zmíněné rekonstrukce dodal ROP, přesto i na této stavbě se podílel krajský rozpočet.  Jen pro ilustraci lze dodat, že každoročně představují kapitálové výdaje do rekonstrukcí a výstav silnic ve správě kraje stamilionové částky. Letos počítá krajský rozpočet s více než čtyřmi sty miliony korun na vylepšování komunikací, další téměř půldruhé miliardy je určeno na sedm velkých staveb hrazených z dotací Evropské unie prostřednictvím již zmíněného Regionálního operačního programu Severozápad.

 

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

1
Zcela nová silnice těsně před Perštejnem, kousek od hlavního tahu Chomutov -Karlovy Vary

2
Jiří Šulc při zahajovacím projevu páteční slavnosti na silnici II/219...

3N

(zleva) Václav Matoušek, Petr Kušnierz, Jiří Šulc, Vladimír Macholda a René Budjač

4

5

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 9.4.2010 / 9.4.2010 | Schváleno / Zrušeno: 9.4.2010 / 8.5.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém