Orientační nabídka


 

Zabývalo se 8. září krajské zastupitelstvo systémem dopravní obslužnosti?

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro DB Lounsko (Aleš Kassal)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ DB Lounsko (Aleš Kassal) ze dne  21. 9. 2004

 

Dotaz (v původním znění):

Zabývalo se 8. září krajské zastupitelstvo systémem dopravní obslužnosti?

Na Podbořansku se mimo jiné obecní úřady stále podivují nad tím, že na autobusy připlácejí jen některé obce, zatímco jiné nikoli. Už padají takové názory, že jestli se situace nezmění, přestanou některé z nich připlácet. S pozdravem Aleš Kassal

 

Odpověď:

Zastupitelstvo Ústeckého kraje na svém posledním zasedání dne 16. října projednalo pouze navýšení rozsahu základní dopravní obslužnosti na území Ústeckého kraje pro rok 2004 o 13,4 miliony a o 863 358 km, na celkový finanční objem 244,3 miliony korun a maximální výši 15 726 894 km.

            Skutečnost, že některé obce kraje si na dopravu připlácení a některé nikoliv je způsobena rozdílnými přístupy bývalých Okresních úřadů. Čím více peněz dával okres tím méně platily a dodnes obce platí a opačně. Podíl příspěvků obcí tedy vznikl historicky různým podílem okresních úřadů na dotacích, je nerovnoměrný a bez pravidel. Cestou k napravení tohoto stavu je zavedení jednotné dopravní obslužnosti Ústeckého kraje, což znamená, že bude do jediné objednávky kraje a za krajem vysoutěženou cenu sloučena dnešní základní a ostatní dopravní obslužnost. Jedině tento přístup vede k dobrému a stabilnímu řešení v dopravě.

Zachování příspěvku obcí do systému bude nutné z ekonomických důvodů, kvůli omezeným možnostem rozpočtů státu a kraje zachovat, ale tak, aby obec věděla na jakou konkrétní dopravu si přispívá. Na tom začal pracovat krajský koordinátor veřejné dopravy – společnost IDS Ústeckého kraje, a.s.. Postupně bude v jednotlivých přirozených dopravně ucelených oblastech kraje optimalizována doprava tak, aby odpovídala dopravním potřebám každé jedné obce, požadovaným spádovým směrům, četnosti spojů a jejich časovým polohám. Tím dojde k odstranění případných neefektivností a k lepšímu dopravnímu zajištění obcí nebo k ověření správnosti vedení stávající dopravy. Veškeré návrhy budou vždy projednávány s dotčenými obcemi. Teprve na tomto základě bude možné zjistit zda peníze kraje pokryjí dopravu v dané oblasti nebo bude nutné vypočítat příspěvky od obcí, které deficit pokryjí. Pro dohodu obcí na lince nebo v určité oblasti navrhl krajský koordinátor klíč pro výpočet konkrétních příspěvků. Tento výpočetní klíč umožňuje individuální přístup k obcím i jejich skupinám a obsahuje prvek dopravní spravedlnosti mezi obcemi. Toto systémové řešení bude zaváděno postupně v letech 2005-2007. V roce 2005 budou v objednávce kraje uplatněny některé optimalizační změny, které spolu s výběrovými řízeními na dopravce umožní nakoupit více kilometrů a objednat část dopravy, kterou dnes platí obce.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 24.9.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém