Orientační nabídka


 

Žáci Hotelové školy Teplice mají za sebou těžkou zkoušku

hs
Jednu z nejnáročnějších zkoušek na Pražském hradě mají za sebou žáci a učitelé Hotelové školy Teplice, kteří v úterý 29. března 2016 večer zajišťovali obsluhu hostů u příležitosti slavnostní večeře, kterou pořádal prezident Miloš Zeman pro svého hosta, čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.
 

 
 

Pro Hotelovou školu Teplice to byla již v pořadí 25. cesta na Pražský hrad, ale svým rozsahem po všech stránkách největší a nejnáročnější. Již v 10 hodin dopoledne odjelo dvěma autobusy od budovy Hotelové školy 85 žáků a 5 učitelů směr Pražský hrad (dosud na Pražský hrad odjíždělo maximálně 50 žáků, včetně doprovodu, tedy jeden autobus). Cesta tentokráte trvala neobvykle dlouho, což bylo dáno množstvím bezpečnostních opatření a kontrol. Opatření byla maximální a odpovídala významu chráněného hosta. Na žáky čekala na Pražském hradě Rudolfova galerie, kde bylo třeba připravit dosud největší tabuli pro celkově 140 hostů, obvykle to bývá polovina. Krom přípravy tabule nechyběl ani nezbytný nácvik všech činností, tak aby bylo vše dokonale připravené a secvičené na 21. hodinu, kdy slavnostní večeře začala. Krátce po půlnoci odjížděly oba autobusy se žáky školy zpět do Teplic.

Žáci při pobytu na Pražském hradě mohli obdivovat nejenom krásu Rudolfovy galerie a dalších prostor, většinou veřejnosti nepřístupných, ale také krásné hradní sklo a porcelán, zdobený velkým státním znakem. Samotnou kapitolou jsou vždy hosté, kteří se akcí na Pražském hradě účastní. Tentokrát jejich výčet a význam odpovídal významu hosta prezidenta Miloše Zemana. Nechyběli představitelé vlády v čele s panem premiérem Sobotkou, předsedové obou komor parlamentu, arcibiskup Dominik Duka a řada významných podnikatelů. Neobvykle těžké bylo vysvětlit některým žákům, že se opravdu nehodí požádat Pavla Nedvěda, jednoho z hostů večeře, o podpis…

Častý je dotaz na složení slavnostního menu:

Grilovaná husí játra na salátě a pečených jablečných plátcích s koňakovým glacé.

Silný kohoutí vývar s trhaným masem a žemlové knedlíčky se slaninou.

Biftek z mladého býčka s grilovanou sezónní zeleninou, pečené brambory Raté s bylinkovým přelivem, telecí glazé z morkových kostí.

Čokoládové piano z čokolády „Valrhona“ se zmrzlinou.

Tradičně nechybělo víno z moravských sklepů:

Rulandské šedé, výběr z hroznů 2011 barrique, Vinné sklepy Valtice.

Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2013, vinařství Bíza, Čejkovice.

 

 

Připravil: Mgr. Jiří Nekuda, ředitel školy

Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola,

Teplice, příspěvková organizace

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 31.3.2016 / 31.3.2016
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Rok 2016
 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém