Orientační nabídka


 

Žadatelé o dotace z ROP SZ vyzývají vládu a ministerstva k obnově plateb

logo ÚK
Setkání s žadateli o dotace z Regionálního operačního programu Severozápad (ROP SZ), které dnes uspořádal Ústecký kraj, vzbudilo mezi příjemci mimořádný zájem. Setkání se zúčastnilo okolo 40 žadatelů, kterým jsou zadržovány platby za realizované projekty v rámci ROP SZ, a to jak města, obce, tak i podnikatelské subjekty.
Tisková zpráva ze dne 16. dubna 2013
 

 
 

Účastníci setkání na závěr jednání vyzvali vládu České republiky, Ministerstvo financí České republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky a Regionální radu Regionu soudržnosti Severozápad, aby v souvislosti s pozastavením certifikací a plateb a finanční opravou uplatňovanou vůči České republice dle Rozhodnutí Evropské komise ze dne 31. ledna 2013, využily veškeré možnosti, které povedou k obnovení dosud zadržovaných, avšak oprávněných dotací žadatelům v Ústeckém kraji a Karlovarském kraji, aktivně jednali o zreálnění finální částky finanční opravy navržené Evropskou komisí a přijali odpovědnosti za současnou situaci v Regionálním operačním programu Severozápad.

„Dále žádáme poslance zvolené za Ústecký kraj, aby interpelovali členy vlády ve věci nečinnosti centrálních orgánů při jednání o finanční opravě vůči České republice navržené Evropskou komisí, obrátíme se společně i na europoslance a velvyslance ČR v EU v téže věci,“ upřesnil společnou výzvu hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Jak dále doplnil, Ústecký kraj si uvědomuje vážnou situaci řady žadatelů o evropské dotace a je stále připraven jednat s premiérem a ministrem financí o úhradě finanční opravy. „Máme snahu jednat, ale nevíme o žádném termínu setkání, které se podle příslibu mělo uskutečnit hned po Velikonocích. Finanční oprava podle sdělení Evropské komise je navržena z důvodu opakujících se problémů v řídícím a kontrolním systému ROP SZ, které identifikovala Komise ve svém šetření, tj. nedostatky v práci auditního orgánu (pozn. Ministerstvo financí ČR) a řídícího orgánu (Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad). Je proto nepřijatelné, aby za tyto nedostatky byli trestáni jednotliví žadatelé, kteří se z důvodu zastavení plateb a certifikací nyní nacházejí ve svízelné finanční situaci,“ doplnil Oldřich Bubeníček.

 

Kontakt:

Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 726

Mob.:+420 737 203 666

Mail:   hanackova.m@kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 16.4.2013 / 16.4.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém