Orientační nabídka


 

Žádost

Poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, žádost doručená povinnému subjektu dne 14. 6. 2021.
 

 
 

Dotaz žadatele:

Dotaz k parametrům stavby pro rekreační účely na pozemku č. p. 362 v k. ú. Velké Březno:

1)  Lze na výše uvedeném pozemku stavět objekt pro rodinnou rekreaci i pro celoroční využití?

2)  Je nutné situovat stavbu přímo na pozemek č. p. 363, kde je umístěn stávající objekt, či lze stavbu umístit libovolně na pozemek č. p.  362?

3) Je zde ze strany kraje nějaké omezení, popřípadě regulační plán ve vazbě na územní plán?

4)  Je pro daný pozemek stanoven limit, ohledně výšky objektu, tvaru střechy, počtu podlaží, barvy fasády a případně jiná?

5)   V příloze č. 2 předkládáme příklad mobilního domu od společnosti Hobbytec, o jehož realizaci na pozemku č. p. 362 uvažujeme. Je výstavba mobilního dobu podobného typu možná? Je nutné stavební povolení či stačí získat územní souhlas.“

 

Odpověď:

V souvislosti s body (dotazy) č. 1, 2, 3, 4 a 5 sdělujeme následující:

 

Dotazy - žádosti směřují zcela, či zčásti, vůči dokumentům územního plánování (vůči jejich obsahu).

Podle § 6 odst. 1 písm. a) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, v platném znění (dále jen: „stavební zákon“ - „SZ“):

Obecní úřad obce s rozšířenou působností jako orgán územního plánování (dále jen "úřad územního plánování") v přenesené působnosti

a) pořizuje územní plán a regulační plán pro území obce.

 

Úřadem územního plánování pro obec Velké Březno je Magistrát města Ústí nad Labem, Odbor územního plánování a stavebního řádu. S tímto úřadem, resp. odborem je proto, v případě potřeby, žádoucí komunikovat „v oblasti územního plánování“ (územní plán, popř. regulační plán). Tyto dokumentace jsou k dispozici i na obci Velké Březno.

Evidence územně plánovací činnosti se provádí ve smyslu § 162 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon - SZ) a § 23 vyhlášky MMR č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti.

 

Územně plánovací činnost je zveřejněna na internetu zde:

www.uur.cz

www.uur.cz/iLAS/iLAS.asp

www.uur.cz/iLAS/ikas/ikas.asp

 

Jedná se o:

Evidenci územně plánovací činnosti obcí – Lokální aktualizační systém - iLAS a o evidenci územně plánovací činnosti krajů – Krajský aktualizační systém - iKAS.

V § 161a SZ je pak uvedeno:

Národní geoportál územního plánování

(1) Správcem a provozovatelem národního geoportálu územního plánování, který je informačním systémem veřejné správy a je přístupný způsobem umožňujícím dálkový přístup, je ministerstvo. Provozováním národního geoportálu územního plánování může ministerstvo pověřit jím zřízenou organizační složku státu.

 

(2) Národní geoportál územního plánování slouží pro

a) zveřejnění výstupů z územně plánovací činnosti orgánů územního plánování,

b) zabezpečení přístupu k evidenci územně plánovací činnosti,

c) poskytování prostorových dat k tématu plánované využití území76),

d) zpřístupňování a poskytování dalších dat, která souvisí s územním plánováním a územním rozvojem, které určí ministerstvo, a

e) další činnosti vyplývající z tohoto zákona nebo jeho prováděcích právních předpisů.

 

(3) Na národním geoportálu územního plánování jsou v jednotných standardech zveřejňovány vybrané části územně plánovacích dokumentací a územně analytických podkladů.

 

(4) Ministerstvo, popřípadě jím zřízená a pověřená organizační složka státu, vkládá do národního geoportálu územního plánování data vztahující se k působnosti Ministerstva obrany na návrh Ministerstva obrany v elektronické verzi ve strojově čitelném formátu. Ochrana utajovaných informací podle zvláštních právních předpisů tím není dotčena77).

 

(5) Krajský úřad vkládá data z územně plánovací činnosti do národního geoportálu územního plánování za svůj správní obvod v elektronické verzi ve strojově čitelném formátu včetně prostorových dat ve vektorové formě.

 

(6) Přístup k datům zveřejněným na národním geoportálu územního plánování lze omezit nebo odepřít, pokud je to v zájmu veřejné bezpečnosti, zajištění obrany státu nebo ochrany mezinárodních vztahů nebo by tím byla porušena ochrana práv třetích osob plynoucích ze zvláštních právních předpisů 78); pro omezení nebo odepření přístupu k datům zveřejněným na národním geoportálu se přiměřeně použije § 11d zákona č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů.

 

(7) Náležitosti obsahu národního geoportálu územního plánování stanoví prováděcí právní předpis.

V územně plánovacích dokumentacích, které jsou zveřejněny (viz výše), lze dohledat Vámi požadované informace (odpovědi na dotazy). V případě potíží s vyhledáním informací Vám UPS doporučuje vyhledat vhodného projektanta - autorizovanou osobu, která informace dohledá za Vás.

 
Zodpovídá: JUDr. Jan Svoboda
Vytvořeno / změněno: 24.6.2021 / 24.6.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém