Orientační nabídka


 

Zahraniční spolupráce škol v Ústeckém kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Eliška Cesarová, ČTK Ústí n.L. (mailto:Cesarova@mail.ctk.cz)
 

 
 

 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ  Eliška Cesarová, ČTK Ústí n.L. (mailto:Cesarova@mail.ctk.cz)

 ze dne 13.9.2005

 

Původní znění dotazu ( jedna jeho část) v plném znění :

 

 

Ty školy, co jste mi koncem srpna připravily, byly super. Mluvila jsem tehdy s ředitelem děčínského gymnázia, jak jste kmi doporučili. Byl skvělý, jenže deo souhnu toho nešlo moc použít, ale při té příležitosti mi napadlo, že by možná nebylo od věci, kdybyste mi připravili zprávičku o zahraničních kontaktech našich (krajských) středních  škol. Stačila by úvodní obecná větička, že většina středních škol má kontakty v zahraničí a potom tři, čtyři příklady. Například ten Děčín je ohromě zajímavý. Nijak to nespěchá: ideální by to pro mne bylo na státní svátek 28. října, protože to žádná aktualita nebývá, tak by se mi něco takového pozitivního hodilo. Pokud s tím budeš souhlasit, ještě bych Ti to připomněla. Z podhradí na hrad zdraví eli

 

Odpověď:

 

Zahraniční spolupráce středních a vyšších odborných škol, zřizovaných Ústeckým krajem, má na řadě  z nich dlouholetou tradici.  Mezi země, se kterými školy kupříkladu spolupracují, se nejčastěji objevuje Spolková republika Německo, dále Francie, Dánsko, Nizozemí, Španělsko, Itálie, Velká Británie. Čeští a zahraniční studenti našli zejména oblibu a  kooperují na projektech Sokrates, Leonardo da Vinci, Phare a  Tandem. Vzhledem k tomu, že mají školy Ústeckého kraje velice blízko do SRN, využívají také krátké dojezdové vzdálenosti k osobním kontaktům. Rovněž základní umělecké školy řadu let praktikují  obdobnou zahraniční spolupráci, která se zaměřuje především na umělecká vystoupení, přehlídky, soutěže a koncerty.

   Výčet konkrétních škol by byl dlouhý, ale namátkou můžeme uvést Gymnázium Lovosice (Sady Pionýrů 600) , které se přátelí se školou Capellen Elburg v Holandsku, Obchodní akademie v Žatci (Studentská 1354) se školou ve Freidrich- List-Schule Kasslu praktikuje výměnná setkání deset let s internátní školou v Nykobingveji v Dánsku, SOŠ technická a SOU dopr.  a stroj. Děčín (Dělnická 15) úzce spolupracuje s partnerskou školou Berufsbildene Schumlej Schönebeck Magdeburk,  ISČ stavební v Ústí n.L., (Čelakovského 5) se zaměřilo na Evropu bez hranic a projekt Parchim SRN, Obchodní akademie Ústí n.l. (Pařížská 15) má čilé kontakty s Lyceem Jeana Moneta v Yzeure ve Francii, SZŠ a SZeŠ  A. F. Komerce, Děčín –Libverda (Českolipská 123) je partnerem zahradnické školy v Ruijswijku v Holandsku atd.

   Zahraniční spolupráci si obě strany pochvalují. Přináší školám i studentům mnoho nových zkušeností, za velmi důležité, kromě jiného považují  také to, že mají každodenní kontakt s životním stylem té dané země a jejich obyvateli a v neposlední řadě se procvičí nebo naučí komunikovat v cizím jazyce.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 30.9.2005 / 30.9.2005 | Zveřejnit od-do: 30.9.2005-30.10.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém