Orientační nabídka


 

Zájmy akcionářů DPÚK nejsou pro kraj prioritou

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
"Dopravní podnik Ústeckého kraje, a.s., kraj otevřeně obviňuje, že nepřistoupením na jejich podmínky hrozí poškození jeho akcionářů. Kraj však musí hájit především zájmy občanů, nikoliv akcionářů soukromé společnosti. Pokud bychom přistoupili na podmínky dopravce, stálo by to občany našeho kraje o 130 milionů korun více," řekl hejtman Jiří Šulc.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne  1.2.2006

 

Zájmy akcionářů DPÚK nejsou pro kraj prioritou

 

Radní Ústeckého kraje se dne 31.ledna na své mimořádné schůzi zabývali novým návrhem dodatku ke smlouvě o závazku veřejné služby ve veřejné linkové dopravě, který Ústeckému kraji předložil dopravce Dopravní podnik Ústeckého kraje a.s. (DPÚK). Nová podoba dodatku byla Ústeckému kraji doručena kurýrní službou 30.ledna ve 23.45 hodin do budovy krajského úřadu.

Rada kraje odmítla přistoupit na podmínky, které DPÚK ve svém návrhu předložil, protože jsou pro Ústecký kraj nepřijatelné. „DPÚK kraj otevřeně obviňuje, že nepřistoupením na jejich podmínky hrozí poškození jeho akcionářů. Kraj však musí hájit především zájmy občanů, nikoliv akcionářů soukromé společnosti. Zájmy občanů jsou totiž veřejným zájmem. Pokud bychom přistoupili na podmínky DPÚK, stálo by to občany našeho kraje o 130 milionů korun více,“ řekl hejtman Jiří Šulc. „Tyto peníze kraj potřebuje pro své nemocnice, školy a domovy důchodců, nebudeme je utrácet  za spokojenost akcionářů DPÚK,“ dodává.

DPÚK se pro letošní rok sice spokojí pouze se 180 miliony, ty však považuje za zálohu a v příštím roce bude žádat doplatek. „Ze zkušeností, které máme, je zřejmé, že nás dopravce nebude šetřit. Podle návrhu, který DPÚK předložil, se na jeho postoji nic nemění a trvá na svých požadavcích. Loni jsme DPÚK zaplatili 180 milionů, letos máme připravenou částku vyšší o inflaci. Dopravce však požaduje o 130 milionů víc. Kvalita cestování se však nezvýší,“ uvedl hejtman.

Rada kraje se po projednání návrhu předloženého dopravcem rozhodla přistoupit k vypovězení smlouvy s Dopravním podnikem Ústeckého kraje a.s.. „Postoj této společnosti, jejíž požadavky poškozují zájmy občanů našeho kraje, nedává prostor pro další jednání. Proto jsme se rozhodli vypovědět smlouvu o závazku veřejné služby ve veřejné linkové dopravě,“ uvedl hejtman Jiří Šulc.

Veřejná linková autobusová doprava by neměla  být tímto krokem nijak dotčena, dopravce je ze zákona povinen nadále zajišťovat dopravu dle platných jízdních řádů a licencí, na což hejtman kraje DPÚK písemně upozornil. „Zároveň jsem DPÚK upozornil na povinnost uvědomit krajský úřad alespoň tři měsíce předem v případě, že by DPÚK zamýšlel přerušit nebo podstatně změnit dopravní službu, jíž poskytuje veřejnosti na kontinuálním a pravidelném základě a která není kryta závazkem veřejné služby, dle článku 14 odstavce 4 Nařízení  (EHS) Rady č.1191/69 z 26.6.1969,  ve znění pozdějších předpisů, s tím, že pevně věřím, že DPÚK bude tyto své obecné povinnosti, které nejsou nijak závislé na dalším trvání smlouvy, bezvýhradně plnit,“ dodal hejtman.

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 737 203 663

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 1.2.2006 / 1.2.2006 | Zveřejnit od-do: 1.2.2006-1.3.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém