Orientační nabídka


 

Žákovské jízdné

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Českou tiskovou kancelář (Radka Fialová)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ Česká tisková kancelář (Radka Fialová) ze dne  30. 8. 2004

 

Dotaz (v původním znění):

 K žákovskému jízdnému

1. Jak se kraj rozhodl kompenzovat ztráty za školní spoje ?

2. Uzavřel kraj již k tomu smlouvy s dopravci ?

3. Kolika dopravcům bude kraj ztrátu kompenzovat ?

4. Jakou částku na tyto kompenzace stát prostřednictvím kraje dal a stačí to?

 

Některé kraje (Jihočeský, Liberecký a Vysočina) budou údajně vyplácet kompenzace za ztráty ze žákovského jízdného všem dopravcům. Vláda přitom nárok na kompenzace přisoudila pouze Českým drahám a vybraným autobusovým společnostem. Zbytek dopravců však pohrozil tím, že pokud nedostanou stejné náhrady, nebudou žáky a studenty vozit. Podle středočeského hejtmana Petra Bendla hrozí to, že kraj s dopravci příslušné smlouvy neuzavře nebo to nestihne včas.

 

Odpověď:

1. Ústecký kraj bude dopravcům ztrátu vzniklou poskytováním žákovského jízdného (ŽJ) hradit na základě „smlouvy o úhradě prokazatelné ztráty vzniklé poskytováním žákovského jízdného“.

Z cenového věstníku Ministerstva financí ČR vyplývá, že každý dopravce je povinen poskytnout žákovskou slevu cestujícímu, který předloží platný doklad prokazující nárok na její poskytnutí.

Otevřenou otázkou, nikoliv z viny Ústeckého kraje, dosud zůstává, zda se ztráta ze ŽJ bude hradit všem dopravcům, nebo jen dopravcům, kteří mají s krajem na určité linky a spoje v daném období smlouvu o závazku veřejné služby. Za rozhodující považujeme, že ŽJ je státem nařízená sleva, kterou jsou povinni poskytovat všichni dopravci. To sdělilo i Ministerstvo dopravy České republiky (MD) a vyplývá to z jeho metodického pokynu, ovšem tento metodický pokyn je pro kraj právně nezávazný. Uzavírání smluv s dopravci zatím brání nepřijetí novely vyhlášky 50/1998 Sb., o prokazatelné ztrátě ve veřejné linkové dopravě.

 

2. K 30. srpnu 2004 Ústecký kraj žádnou smlouvu o úhradě prokazatelné ztráty vzniklé poskytováním žákovského jízdného neuzavřel.

 

3. Po vyjasnění právní situace (viz 1.) bude kraj hradit ztrátu ze ŽJ všem dopravcům, u nichž budou splněny tyto tři základní podmínky:

  • projeví o to zájem
  • souhlasí s obsahem smlouvy
  • kraj je k uzavření smlouvy příslušný, tedy že má s tímto dopravcem (i třeba z jiného kraje) na příslušnou linku (nebo její část) již uzavřenou smlouvu o závazku veřejné služby, nebo krajský úřad dopravci na příslušnou vnitrostátní linku udělil licenci.

 

 

4. Dopravcům bude prostřednictvím krajů kompenzovat ztrátu z poskytování žákovského jízdného stát. Na účet kraje ale dosud od státu žádné finance na úhrady ztrát dopravcům nepřišly. Usnesením vlády č.398 dne 28.4.2004 bylo pro tyto účely pro Ústecký kraj vyčleněno 15,9 milionů korun. Tato suma ale dostatečná není, zejména proto, že bývalá sociální dávka „příspěvek na dopravu“ byla dávkou adresnou a vztahovala se na omezený okruh sociálně slabých příjemců. Dalším důvodem je skutečnost, že ŽJ mohou plošně nárokovat všichni cestující do 26 let na všechny autobusové spoje a vlaky. Příjemci slevy mohou žákovské jízdné samozřejmě použít v jednom dni vícekrát i za jiný účelem než je školní vyučování či praxe.

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: konecna.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 3.9.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém