Orientační nabídka


 

Zámek Nový Hrad zve na upíří sobotu a poklidné zakončení sezóny

nh
První zářijový víkend překročila návštěvnost zámku Nový Hrad loňskou statistiku letos již podruhé a správa zámku tak hlásí více než stoprocentní nárůst turistů. Jimlínský Zámek Nový Hrad, který je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje od ledna 2012, se tímto řadí mezi zlomek českých památek, jež si na zájem tuzemských i zahraničních hostů stěžovat nemůžou. Jinak je tomu u nejznámějších hradů a zámků, které naopak hlásí návštěvnický útlum.
 

 
 

Velký zájem návštěvníků zaznamenalo ředitelství zámku o letní sezóně hned několikrát. Jednalo se zvláště o kulturní akce v rámci Zámeckého kulturního léta, během kterého vystoupili jihočeští amatérští herci z Českého Krumlova, Suchdola nad Lužnicí, ale i z Mladé Boleslavi. Nechyběly také koncerty, kinematograf či oživené prohlídky. Zajímavým zpestřením léta byla výstava kostýmů a rekvizit ze seriálu Arabela, která přilákala skoro 3000 návštěvníků. "Výstava byla otevřena v rámci samostatného prohlídkového okruhu, což přivítali hlavně místní, kteří již zámek v minulosti navštívili a nemuseli tak kvůli kostýmům absolvovat celý okruh zámkem. Na druhou stranu ale někteří možnosti projít si celé panské sídlo s průvodcem rádi využili, aby zkontrolovali novinky a změny v interiérové instalaci a dle ohlasů víme, že byli spokojeni a vítají postupné zabydlování zámeckých interiérů. To je pro nás velkou odměnou," netají se úspěchem všech zaměstnanců ředitel zámku Mgr. Josef Kabát.

Výstavu Arabely na začátku září vystřídala prodejní výstava obrazů malíře a grafika Jana Funera, která bude na zámku k vidění do konce října 2013. A určitě stojí za návštěvu. Zakončení kulturního léta v neděli 1. září s názvem "Kulturní šmitec" si dalo za úkol nalákat do zámeckého areálu také mladou generaci, což se podařilo uskutečněním řady odpoledních a večerních koncertů mladých kapel z blízkého okolí a divadelního představení lounských ochotníků z MHD.

Sezóna na zámku ovšem ještě zdaleka nekončí. Do konce roku máte možnost navštívit v areálu zámku dvě velké celodenní akce. Nejbližší pozvánka se týká této soboty 21. září, kdy se v areálu zámku uskuteční  2. ročník Strašení na Novém Hradě. Letošní téma je věnováno upírům a vlkodlakům. Akce začíná od 17.00 hodin a končí o 10. večerní. Návštěvníci se mohou těšit na řemeslné stánky, historický šerm, upíry a vlkodlaky v prostorách zámku, alchymistickou dílnu a ohňovou show. Na své si přijdou také děti při tajemných hrách a soutěžích. Akce pak bude završena výpravným večerním upírským příběhem "Půlnoční lovec" o hraběti Draculovi a legendárním upírobijci van Helsingovi. Vstupné na celou akci činí 50,- Kč pro dospělé a 30,- Kč děti. V sobotu 7. prosince se uskuteční tradiční Adventní setkání.

Zámek Nový Hrad, p. o. zve k návštěvě všechny milovníky historie také v jiné dny. Zámek je pro veřejnost otevřen denně, kromě pondělí. V měsíci září od 10.00 hodin do 17.00 hodin. Začátek prohlídek je v 10.30, 12.00, 13.30, 15.00 a v 16.30. V říjnu bude otevřeno pouze od 10.00 do 16.00 hodin, poslední prohlídka bude začínat v 15.00 hodin. Předem objednané skupiny si mohou čas prohlídky určit sami.
V rámci prohlídkové trasy se návštěvníci seznámí s historií zámku, osudy majitelů a navštíví veškeré reprezentační, soukromé i hospodářské místnosti včetně právě probíhajících výstav.


Další informace:
Vít Pávek, provozní a pracovník vztahů k veřejnosti
Zámek Nový Hrad, příspěvková organizace
tel.: 602 806 508,  www.zameknovyhrad.cz

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 18.9.2013 / 18.9.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém