Orientační nabídka


 

Zástupci Ústeckého a Karlovarského kraje jednali o podobě Regionálního operačního programu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Zástupci Ústeckého a Karlovarského kraje jednali o podobě Regionálního operačního programu
O budoucí podobě Regionálního operačního programu jednali 7.března v Ústí nad Labem zástupci Ústeckého a Karlovarského kraje. Tento dokument, společný pro oba kraje, bude mít zásadní význam pro čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie v letech 2007 - 2013.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 7.3.2006

 

Zástupci Ústeckého a Karlovarského kraje jednali o podobě Regionálního operačního programu

 

O budoucí podobě Regionálního operačního programu jednali dnes v Ústí nad Labem zástupci Ústeckého a Karlovarského kraje. Ústecký kraj zastupoval náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka, náměstek hejtmana Petr Fiala a radní Antonín Terber a Pavel Kouda, Karlovarský kraj pak první náměstek hejtmana Jan Zborník, náměstek Jiří Behenský a radní Luboš Orálek.  Regionální operační program (ROP), společný pro oba kraje, bude mít zásadní význam pro čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie v letech 2007 - 2013. „V příštím plánovacím období Evropské unie už nebude rozvoj regionů podpořen ze Společného regionálního operačního programu, prostřednictvím kterého čerpáme evropské peníze v současné době. Nahradit by ho měl právě Regionální operační program, který si jednotlivé regiony připravují takříkajíc na míru,“ uvedl náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.

Úkol zajistit vypracování tohoto dokumentu zadali krajští radní odboru regionálního rozvoje krajského úřadu loni v červenci. V srpnu proběhl výběr zpracovatele ROP a byla připravena žádost o dotaci na pořízení dokumentu v rámci Společného regionálního operačního programu. Kraj tak na přípravu dokumentu získá 2,5 milionů korun. Na přípravě regionálního operačního programu s odborem regionálního rozvoje krajského úřadu spolupracuje s početným týmem zpracovatele, jehož členem je také Colm McClements, osobnost s letitými praktickými zkušenostmi s programováním a čerpáním strukturálních fondů v řadě členských zemí EU.

Kontrole a koordinaci přípravy operačního programu věnují oba kraje velkou pozornost, evropské dotace mají pro jejích další rozvoj zásadní význam. „V příštím plánovacím období bude pro Ústecký a Karlovarský kraj ve strukturálních fondech připraveno prostřednictvím ROP přibližně 20 miliard korun. Operační program musí být nastaven tak, aby tyto prostředky byly využity co nejefektivněji. Zároveň je našim cílem, aby program přinesl užitek co největšími počtu subjektů, ať už řad měst a obcí, podnikatelů nebo neziskových organizací,“ poznamenal náměstek Petr Fiala.

Hlavním tématem jednání byly priority vznikajícího ROP, tedy oblasti k jejichž rozvoji by chtěly oba kraje finanční prostředky z Evropské unie využít.  Podle současné podoby návrhu by prioritami Regionálního operačního programu měla být regenerace a rozvoj měst,  integrovaná podpora místního rozvoje ve venkovských a periferních oblastech,  zlepšení dostupnosti a obslužnosti regionu spolu s propojením hlavních center osídlení s navazujícími venkovskými oblastmi a rozvoj cestovního ruchu. „Jednali jsme také o rozdělení peněz mezi tyto oblasti. V programu je například potřeba zohlednit takové skutečnosti jako rozdílná  povaha cestovního ruchu, zatímco v Karlovarském kraji je soustředěn do měst, v našem kraji se zájem turistů zaměřuje na venkov. Jednotlivé priority tedy mohou mít v obou krajích jinou váhu, konečná podoba operačního programu by ale měla být přijatelná pro všechny,“ uvedl Radek Vonka.

Návrh Regionálního operačního programu, který bude odrážet výsledky dnešního jednání, bude počátkem dubna předložen Radě Ústeckého kraje.  

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

Zástupci Ústeckého a Karlovarského kraje jednali o podobě Regionálního operačního programu

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 8.3.2006 / 8.3.2006 | Zveřejnit od-do: 7.3.2006-7.4.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém