Orientační nabídka


 

Zástupci Ústeckého kraje se zúčastnili oslav 28.října

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Zástupci Ústeckého kraje se zúčastnili oslav 28.října
V těchto dnech si celá Česká republika připomíná vznik samostatného československého státu. Oslavy výročí 28. října probíhají na mnoha místech a mezi jejich účastníky nechybějí ani představitelé Ústeckého kraje.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 25. 10. 2005

 

Zástupci Ústeckého kraje se zúčastnili oslav 28.října

 

 

V těchto dnech si celá Česká republika připomíná vznik samostatného československého státu. Oslavy výročí 28. října probíhají na mnoha místech a mezi jejich účastníky nechybějí ani představitelé Ústeckého kraje.

Hejtman Jiří Šulc se 25. října zúčastnil slavnostního shromáždění členů Českého svazu bojovníků za svobodu a Československé obce legionářské v Teplicích. Ve své úvodní řeči poděkoval členům svazu a vyzdvihl jejich přínos v boji za svobodu a demokracii. „Žijeme v době, která tradicím přeje jen málo, přesto si však dovolím tvrdit, že je slušností a snad do jisté míry i povinností, vědět, co dnešní datum symbolizuje. 28.říjen je pro mne osobně pevně spojen s tradicí demokracie a svobody. Myslím, že kromě toho jak a díky komu jsme tyto hodnoty 28.října roku 1918 získali, bychom si při dnešním výročí měli připomínat, i to kvůli komu jsme o ně na dlouhá desetiletí přišli. Měli bychom být obezřetní vůči snahám jakýmkoliv omezit svobodu v naší zemi. Právě vy, bojovníci za svobodu, můžete a musíte připomínat, kolik obětí bylo pro zachování demokracie v naší zemi třeba,“ uvedl Jiří Šulc. Během slavnostního shromáždění hejtman Jiří Šulc spolu s předsedou Československé obce legionářské generálmajorem Antonínem Špačkem předal několika členům svazu pamětní medaile, kterými je ocenilo předsednictvo Českého svazu bojovníků za svobodu.

Slavnostní setkání k výročí 28. října se uskutečnilo také v Ústí nad Labem. Mezi občany a hosty, kteří přijali pozvání TJ Sokol Ústí n.L. a shromáždili se u příležitosti výročí vzniku první Československé republiky u ojedinělého ústeckého památníku české státnosti, který stojí u Základní  školy Palachova v krajském městě, byl také zástupce hejtmana a náměstek Radek Vonka. U pomníku s reliéfem českého lva, který za dobu své sedmdesátileté existence ležel třicet tři roků pod povrchem země u areálu školy, položil krajský politik kytici růží a bílých chryzantém.

 „Je mi velkou ctí být u této události a stát u pomníku, který symbolizuje češství. Zároveň se v něm odrážejí základní atributy, mezi které logicky patří také vzdělanost, kterou považujeme v Ústeckém kraji za prioritní. Děkuji všem seniorům z řad Sokola, kteří myslí a udržují takové tradice, na které bychom měli být všichni hrdí a nebát se je připomínat. K nim nepochybně Den české státnosti patří. Je mi  také ctí, že mohu být na tomto místě a poklonit se pomníku, jehož historie je pohnutá a zajímavá.  Být hrdým vlastencem není nic potupného, naopak. Měli bychom si stále připomínat, že můžeme žít ve svobodné zemi, mluvit česky a také přemýšlet o tom, že před námi tu byli lidé, kteří pro vlast umírali. Události kolem pomníku československého lva jsou důkazem  toho, že naše symboly nebyly v minulém režimu uctívány tak, jak jim náleží. Jsem rád, že dnes je tomu jinak a věřím, že nikdy už nepřijde doba, aby pomník musel být opět zavelený zemí,“ řekl  ve své řeči Radek Vonka.

Památník české státnosti se skulpturou lva patří k Základní škole Palachova v Ústí nad Labem, kterou vytvořil slavný architekt Josef Gočár. Ta letos slaví 75. výročí vzniku. Právě Sokolové se zasloužili o to, aby v tomto městě vznikla česká tzv. Menšinová škola. Dokončena byla v roce 1930 a rok po té byl před ní umístěný československý lev. V roce 1938 byl před Němci ukryt do země poblíž budovy školy. Znovu byl instalovaný 21. října 1945, ale nepohodlný se stal v roce 1964, když byla přijata nová ústava. Pomník znovu putoval do země. Z ní byl v roce 1989 vyzdvižen, akademický sochař Michael Bílek jej zrestauroval a v roce 1990 usadil opět na podstavec. Od té doby je pomník znovu součástí jmenované školy.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

Zástupci Ústeckého kraje se zúčastnili oslav 28.října

Zástupci Ústeckého kraje se zúčastnili oslav 28.října

Zástupci Ústeckého kraje se zúčastnili oslav 28.října

Zástupci Ústeckého kraje se zúčastnili oslav 28.října

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 25.10.2005 / 26.10.2005 | Zveřejnit od-do: 25.10.2005-25.11.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém