Orientační nabídka


 

Zastupitelé schválili peníze pro obce v předstihu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Mezi obce půjdou peníze v rámci Programu ekonomického rozvoje a rozvoje lidských zdrojů, Programu podpory rozvoje obcí a Programu záchrany architektonického a kulturního dědictví pro cestovní ruch.
 

 
 

Zastupitelé schválili peníze pro obce v předstihu

Tisková zpráva ze dne 8.09.2003

 

Rozdělení více než 33 milionů korun se nyní připravuje pro obce Ústeckého kraje v rámci rozvojových programů, jak schválili zastupitelé na své zářijové schůzi.  Mezi obce půjdou peníze v rámci Programu ekonomického rozvoje a rozvoje lidských zdrojů, Programu podpory rozvoje obcí a Programu záchrany architektonického a kulturního dědictví pro cestovní ruch.

Velký zájem ze strany obcí byl o dotace z Programu rozvoje obcí (projekty v tomto programu budou spolufinancovány z prostředků EU). Peníze tedy půjdou například na přípravu projektové dokumentace pro další úsek cyklostezky v Ústí nad Labem, projekty cyklostezek na Nechranicku, Podbořansku či na turistickou rozhledu Janov. Mnoho žádostí se sešlo také v rámci Program záchrany architektonického a kulturního dědictví. Největší šance zde měly turisticky zajímavé objekty. Peníze půjdou například na rekonstrukci hradu Tolštejn, opravu hradní zříceniny na Opárně nebo ústeckou Větruši.

 „Těší mě, že se rozdělení peněz podařilo realizovat v tak krátkém termínu. Dotace pro jednotlivé projekty byly schváleny v podstatě o tři měsíce dříve, protože původní termín rozdělení měl být až na zastupitelstvu v prosinci,“ řekl Tošovský.

Pro nesplnění základních podmínek programů vyřadil odbor regionálního rozvoje jako garant programů 71 žádostí. „Úroveň jednotlivých projektů byla různá. Řada jich však byla velmi kvalitní. Celkově je vidět, že obce už mají s jejich přípravou určité zkušenosti. Je ale potřeba uvědomit si, že až se bude v budoucnu žádat o peníze Evropské unie, posuzování projektů bude mnohem tvrdší,“ připomněl P. Tošovský.

Kromě toho zastupitelé také rozdělili peníze určené na reprodukci majetku obcí.  Při výběru žádostí byly preferovány požadavky na reprodukci majetku, který slouží dětem (školy a školská zařízení), a u daně z přidané hodnoty (DPH) požadavky menších obcí. Příspěvek na DPH by měl pomoci těm obcím, které čerpají prostředky z Fondu solidarity Evropské unie. Tento fond neumožňuje uhradit z dotace DPH a malé obce by jen obtížně hledaly potřebné prostředky ve svých rozpočtech. Celkem na úhradu DPH pro dvanáct obcí připadne 2,7 milionu korun.

Při posuzování žádostí na­opak nebyly  preferovány  požadavky  na  výstavbu  bytů  (pro tyto účely existují i jiné zdroje finančních prostředků) a rovněž bylo přihlédnuto k již roz­děleným finančním prostředkům z jiných zdrojů (např. z Fondu obnovy Ústeckého kraje, Fondu solidarity EU, apod.). Obcemi Ústeckého kraje bylo podáno cel­kem 79 žádostí ve finančním objemu 145 583 217 korun, přičemž v rozpočtu je pro uvedené účely k dispozici částka 30 923 000 korun.

„Jsem rád, že se zastupitelé rozhodli schválit rozdělení těchto peněz, protože výrazně pomohou celému kraji a zejména městům a obcím, jejichž majetek je často zdevastovaný a volá po obnově. V mnoha případech je oprava nutná i proto, aby objekty vyhovovaly novým hygienickým normám a požadavkům,“ řekl náměstek hejtmana Ústeckého kraje Pavel Tošovský.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 8.9.2003 / 8.9.2003 | Zveřejnit od-do: 8.9.2003-8.10.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém