Orientační nabídka


 

Zastupitelé schválili změnu právní formy nemocnic

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Zastupitelé schválili změnu právní formy nemocnic
Krajští zastupitelé na své schůzi 29.6. rozhodli o tom, že nemocnice zřizované Ústeckým krajem změní právní formu. Od 1.ledna 2006 se z krajské příspěvkové organizace změní na akciové společnosti.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 29.6.2005

 

Zastupitelé schválili změnu právní formy nemocnic

 

Krajští zastupitelé na své schůzi 29.6. rozhodli o tom, že nemocnice zřizované Ústeckým krajem změní právní formu. Od 1.ledna 2006 se z krajské příspěvkové organizace změní na akciové společnosti. Tuto změnu zastupitelé schválili za těchto podmínek:

- změna způsobu organizace a zabezpečení poskytování zdravotní péče neohrozí dostupnost, rozsah, strukturu a kvalitu zdravotní péče,

- jediným vlastníkem akcií společností bude Ústecký kraj,

- společnosti budou založeny bez veřejné nabídky akcií (na jméno),

- společnosti budou založeny na dobu neurčitou,

- dosažený zisk bude použit vždy pro rozvoj zdravotní péče,

- všechny stávající pracovně právní vztahy zaměstnanců nemocnic, které jsou dosud příspěvkovými organizacemi, budou převedeny v souladu s §249 zákoníku práce na akciové společnosti

- Zastupitelstvo Ústeckého kraje, jako jediné, rozhoduje o dispozici s akciemi společností a to s odkazem na § 36 písm. l) a m) zákona o krajích.

Záměr o transformaci pěti krajských nemocnic na akciové společnosti projednala s doporučením pro krajské zastupitelstvo Rada Ústeckého kraje na své 13. schůzi 15. července 2005. „Doporučili jsem zastupitelstvu schválit tuto změnu, protože je to pravděpodobně jediná reálná možnost, jak v současné době stabilizovat situaci v krajském zdravotnictví. Zákon, který připravuje skupina poslanců a parlamentem byl projednán ve druhém čtení, který by měl umožnit přechod příspěvkových organizací Ústeckého kraje do podoby veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízení pro nás není řešení. Stále není hotový, obsahuje mnoho legislativních nedostatků a jeho dopracování a schválení je v nedohledu,“ řekl v úvodu diskuse zastupitelů náměstek hejtmana Petr Fiala.    

Zastupitelé v přijatém usnesení proto také konstatovali, že přechod příspěvkových organizací Ústeckého kraje do podoby veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízení v souvislosti s připravovaným návrhem zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních je nevhodný. Tento návrh např. přenáší odpovědnost za veškeré závazky veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení na zřizovatele (za závazky ručí zřizovatel), aniž by ten mohl jakýmkoliv způsobem ovlivňovat příjmovou stránku rozpočtu a výši vyplácených mzdových prostředků, které tvoří zpravidla více jak 50 % nákladů.

Přechod nemocnic na formu akciových společností nebude mít žádný vliv na poskytování zdravotní péče a pacient jí nijak nepocítí. Význam této změny se projeví především v efektivitě jejich řízení a hospodaření. „Forma akciových společnosti má pro nemocnice velkou přednost v tom, že přinášejí podstatně vyšší odpovědnost na vedoucí orgány těchto organizací. To je oproti současnému stavu zásadní změna. Změna právní formy také pomáhá řešit nekonečný problém, kdy na jedné straně do systému jdou od pacientů a zaměstnavatelů peníze a na druhé straně je stát bez jakékoliv vazby na tato zařízení může administrativním způsobem zvyšovat náklady,“ řekl během diskuse zastupitelů člena krajské rady Vlastimil Doležal.

Význam změny nemocnic na akciové společnosti pro jejich hospodaření zdůraznil i radní Vladimír Záhorský: „Není možné, aby vláda nadále doslova lila peníze z veřejného zdravotního pojištění do fakultních nemocnic v Praze, Brně nebo Ostravě zřizovaných ministerstvem zdravotnictví a  naopak destabilizovala zdravotnictví v krajích tím, že jsou zafixované příjmy pro nemocnice, která stát převedl na kraje. Je skutečností, že zatímco příjmy našich nemocnic jsou stejné už tři, čtyři roky, příjmy fakultních nemocnic za tuto dobu stouply.“

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 30.6.2005 / 30.6.2005 | Zveřejnit od-do: 30.6.2005-30.7.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém