Orientační nabídka


 

Zastupitelé Ústeckého kraje se shodli: Nemáme zájem likvidovat lounskou nemocnici

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Tisková zpráva se 2 zvukovými přílohami
Ústecký kraj nemá zájem na likvidaci lounské nemocnice. "Nemocnice jako pacient není mrtvý - úspěšně jsme ho vzkřísili, stabilizovali a teď ho čeká dlouhodobá léčba prostřednictvím nové koncepce a nového vedení," řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc
 

 
 

Zastupitelé Ústeckého kraje se shodli: Nemáme zájem likvidovat lounskou nemocnici

Tisková zpráva ze dne 4.09.2003se dvěma zvukovými přílohami

 

Zastupitelé Ústeckého kraje se na svém zasedání 3. září 2003 shodli na záměru převést  Nemocnici Louny, příspěvkovou organizaci, včetně veškerého majetku, závazků a pohledávek na jinou právnickou osobu. Rada Ústeckého kraje tedy v dohledné době ve spolupráci s městem Louny vyhlásí veřejnou soutěž na provozovatele této nemocnic. Tento postup při záchraně lounské nemocnice byl zástupci kraje projednán s představiteli města Louny na jejich pracovním setkání 2. září a podpořil ho i starosta Loun, který byl osobně přítomen jednání krajského zastupitelstva.

            V současné době pokračuje v lounské nemocnici restrukturalizaci lůžkové péče v návaznosti na řešení situace provozuschopnosti nemocnice. V souvislosti s tím byla provedena následující organizační opatření, o kterých rada kraje jednala v předcházejících měsících:

  • Rozhodnutím ředitele Nemocnice Louny bylo  s účinností od 1.9.2003  zrušeno dětské oddělení – 26 lůžek (5 novorozenci, 18 dětské oddělení,  3 JIP), gynekologicko-porodnické oddělení – 44 lůžek (14 porodnice, 30 gynekologie), oddělení ARO – 5 lůžek, na interním oddělení zůstalo zachováno 70 lůžek (a stanice JIP – 5 lůžek), na chirurgickém oddělení zůstalo zachováno 40 lůžek (a stanice JIP –   4 lůžka,).
  • V souvislosti s těmito změnami dochází k propuštění celkem 85 zaměstnanců.
  • Rada Ústeckého kraje projednávala aktuální situaci v restrukturalizaci nemocnice Louny, souhlasila a rozpočtovým opatřením schválila poskytnutí dotace Nemocnici Louny, příspěvkové organizaci, na zabezpečení výplaty odstupného zaměstnancům propuštěným v souvislosti s restrukturalizací péče v Nemocnici Louny a na zabezpečení dodatečné výplaty nárokové části dalšího platu za 1. pololetí 2003 ve výši 6,331 mil. Kč.

 

  • Redukce počtu lůžek v zadlužených nemocnicích je jednou z podmínek pro oddlužení nemocnice které přislíbila vláda. Vláda by měla prostřednictvím české konsolidační agentury odkoupit až padesát procent dluhů nemocnic které kraje převzali od zaniklých okresů. V případě lounské nemocnice by měla odkoupit pohledávky ve výši 24,844 milionů korun. Lounské nemocnici po té zůstane dluh přibližně 30 milionů korun.

 

            V průběhu jednání zastupitelstva představitelé kraje znovu deklarovali, že Ústecký kraj nemá zájem na likvidaci lounské nemocnice. „Nemocnice jako pacient není mrtvý – úspěšně jsme ho vzkřísili, stabilizovali a teď ho čeká dlouhodobá léčba prostřednictvím nové koncepce a nového vedení,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. „Tato nemocnice je potřebná pro zajištění lékařské péče na Lounsku a její význam ještě vzroste například v souvislosti s realizací průmyslové zóny Triangle. Věřím, že je to životaschopný subjekt a důkazem toho je například i porovnání jejího hospodaření v loňském a letošním roce. Zatímco loni dosáhla ztráta v hospodaření nemocnice čtyřiceti milionů korun, ztráta v letošním roce se k 30.06.2003 pohybuje kolem 3,7 milionu,“ dodal hejtman.     

 

Obsahy mp3

JSLNNEM  - Jiří Šulc tvrdí, že Ústecký kraj chce nemocnici zachovat

„Máme zájem, aby nemocnice byla zachována, aby byla zajištěna léčebná péče nejen pro občany lounska, ale musíme vzít v úvahu i budování průmyslové zóny Triangl v nedalekém Žatci. Tam může být do deseti let zaměstnáno do třinácti tisíc lidí, a je logické, že budeme potřebovat adekvátní špičkové zdravotní zařízení. Myslím, že nemocnice v Lounech takovým zařízením může být.“

 

JSLNNEMI  - zastupitelstvo Ústeckého kraje rozhodlo o budoucnosti Lounské nemocnice

„Nemocnice bude nabídnuta ve veřejném výběrovém řízení. Většina zastupitelů deklarovala, že jako optimální variantu vidí soukromý subjekt a město, které by si v nemocnici podrželo určitý kontrolní balík. My budeme samozřejmě pracovat dál s ministerstvem zdravotnictví na jejím oddlužení, abychom do budoucna mohli té nemocnici pomoct na startu do nového hospodaření.“

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 8.9.2003 / 12.9.2003 | Zveřejnit od-do: 4.9.2003-4.10.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém