Orientační nabídka


 

Žatečtí dobrovolní hasiči slavili 150 let od svého založení

Pestrým celodenním programem oslavili dobrovolní hasiči ze Žatce v sobotu 21. května výročí 150 let svého založení. Jde o jeden z nejstarších sborů v Čechách, který vznikl jen šest let po úplně nejstarším hasičském spolku ve Velvarech.
Tisková zpráva ze dne 23. května 2022
a
 

 
 
Oslavy probíhaly na náměstí Prokopa Velkého, kde byly k vidění desítky hasičských vozidel i ukázky další požární techniky. V nedaleké Klášterní zahradě byly pro rodiny s dětmi připravené různé zábavné a preventivní programy.

Významné výročí žateckých dobrovolných hasičů proběhlo s dvouletým zpožděním, které zavinila covidová pandemie. Právě při ní se ukázalo, jak jsou dobrovolní hasiči důležití při mimořádných událostech, neboť SDH Žatec se podílel na pomoci zdejším občanům. Činnost sboru v této příležitosti vyzdvihl jeden z významných hostů oslav, poslanec Petr Liška. „Chci pogratulovat zdejším dobrovolným hasičům. Připomenu, že jde o dobrovolné hasiče, nejsou to profíci, dělají to ve svém volném čase. Všichni si uvědomte, jak je potřebujete, protože dokud není nějaká krize, málokdo si to uvědomuje,“ zdůraznil.

Vedle něj a dalšího poslance Pavla Růžičky byli na oslavách SDH Žatec přítomni i další významní hosté, kteří zastupovali město, profesionální hasičský záchranný sbor, krajské i okresní sdružení dobrovolných hasičů. Se svou technikou přijeli na oslavy hasiči z mnoha míst, včetně německého Thunu nebo dobrovolných sborů z regionu – od Cítolib až po Krásný Dvůr.

Do Žatce se chystal i hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, který se ale nakonec nemohl dostavit, zastoupil jej žatecký místostarosta a krajský radní Radim Laibl. „Je mojí povinností podpořit tuto akci v rámci Ústeckého kraje a omluvit pana hejtmana. S kolegy jsme probírali, že kraj oslavy podpořil už před dvěma lety, ale z důvodu covidu se musely odložit. Jsem rád, že se celá akce povedla zorganizovat a že vyšlo i počasí. Přeji všem, aby se hezky bavili,“ pozdravil členy SDH Žatec i stovky návštěvníků Radim Laibl.

Význam všech dobrovolných hasičů vyzdvihl ředitel Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje plukovník Roman Vyskočil, který zdůraznil jejich spolupráci právě s profesionálními hasiči. „Chtěl bych poděkovat jménem Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje i jménem svým všem dobrovolným hasičům za jejich činnost a pomoc, kterou nám pomáhají při mimořádných událostech, jako jsou povodně, větrné smrště, požáry, dopravní nehody atd. Dobrovolní hasiči nám pomáhali při covidu, pomáhají i teď s ukrajinskými uprchlíky. Proto patří jim poděkování za jejich činnost. A městu, kraji i dalším za to, že pomáhají dobrovolným hasičům,“ prohlásil Roman Vyskočil.

Poděkování za 150 let činnosti a neustálé pomoci i všem obyvatelům zaznělo také od starostky Žatce Zdeňky Hamousové, která zdůraznila lidský přístup členů sboru. „Naši dobrovolní hasiči jsou zvyklí nejen zasahovat, ale ještě k tomu přidávají to, že pomáhají. Srdce, které přidáváte ke svým zásahům, si zachovejte. Takové vás potřebujeme. Děkujeme!“ prohlásila Zdeňka Hamousová. Vedle slov díků navíc připomněla, že město Žatec své dobrovolné hasiče, kterým přispívá i na techniku či výstroj, nepřestává podporovat. V letošním roce se právě díky podpoře města dočká SDH Žatec nové automobilové cisterny za 8 milionů korun.

Součástí oslav na náměstí Prokopa Velkého bylo také předávání ocenění a medailí. SDH Žatec dostal gratulační list od Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a medaili za zásluhy od Okresního sdružení hasičů v Lounech. Samotný Sbor dobrovolných hasičů Žatec pak pamětní medailí ocenil oba přítomné poslance, zástupce města, kraje i členy hasičského záchranného sboru. Medaili se symbolickým číslem 150 dostali také všichni členové SDH Žatec.

Radní Ústeckého kraje pro oblast zdravotnictví Radim Laibl
Radní Ústeckého kraje pro oblast zdravotnictví Radim Laibl (foto: Tomáš Kassal)

Starostka města Žatec Zdeňka Hamousová
Starostka města Žatec Zdeňka Hamousová (foto: Tomáš Kassal)

Ředitel HZS Ústeckého kraje Roman Vyskočil
Ředitel HZS Ústeckého kraje Roman Vyskočil 
(foto: Tomáš Kassal)

Žatecký sbor patří k těm nejstarším v Čechách
Žatecký sbor patří k těm nejstarším v Čechách (foto: Tomáš Kassal)

SDH Žatec dostal medaile za zásluhy od Okresního sdružení hasičů v Lounech
SDH Žatec dostal medaile za zásluhy od Okresního sdružení hasičů v Lounech
 (foto: Tomáš Kassal)

Součástí oslav byl také bohatý doprovodný program pro veřejnost
Součástí oslav byl také bohatý doprovodný program pro veřejnost, včetně ukázek hasičské techniky
 (foto: Tomáš Kassal)

 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 23.5.2022 / 23.5.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém