Orientační nabídka


 

Zavedení integrované dopravy v Ústeckém kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Janni Vorlíčka, Ústecký deník (bohumil.vorlicek@denik.cz)
 

 
 

Odpověď pro Janni Vorlíčka, Ústecký deník (bohumil.vorlicek@denik.cz) ze dne 11. 2. 2008

 

Dotaz (v původním znění):

Dobrý den,

zasílám svůj dotaz.

1)     Ústecký kraj je jediný, který nemá integrovanou dopravu. Minulý rok jsem hovořil se zástupci kraje i ČD, kteří mi shodně uvedli, že o integraci dopravy se již jedná. Jakým způsobem tedy bude vlaková doprava integrována do MHD v Ústí nad Labem a posléze i do meziměstské dopravy v kraji, zároveň v jakém časovém horizontu toto bude provedeno?

 

S pozdravem, Janni Vorlíček, Ústecký deník

 

Odpověď:

Zavedení plnohodnotné integrované dopravy zatím není možné. S ohledem na vyvíjející se technické podmínky nelze určit, kdy se podaří které dopravce a dopravní systémy (autobusy, železnice, městská doprava) alespoň v části kraje zcela propojit. Ústecký kraj již zavedl propojení a návaznosti autobusových a vlakových spojů na Šluknovsku, na Litoměřicku a na Štětsku, avšak pro zavedení integrované dopravy bude v první fázi potřeba prověřit rozúčtování tržeb a následně je řádně odzkoušet v ucelených oblastech. Až po úspěšném odzkoušení bude možné naplánovat postup zavádění integrované dopravy. Ústecký kraj pracuje na tarifu integrované dopravy, obdobnému tomu, jaký je využíván v Libereckém kraji. Tam dosud integrovanou dopravu také pouze plánují a to až od 1. 1. 2009. Cílem Ústeckého kraje je, aby tarif zaručil stejné ceny pro cestující ve vlacích, v linkových autobusech a aby dokázal zohlednit i města s městskou dopravou. Tedy aby cestující, který přijede vlakem nebo autobusem do města mohl pokračovat po městě MHD na stejný doklad. Samozřejmostí by pro cestující byly i přestupy mezi autobusy a vlaky bez cenového znevýhodnění.

Ústecký kraj není ve fázi plánování integrované dopravy jediný. Naopak, Vaše tvrzení v úvodu, že jsme jediným krajem kde dosud integrovaná doprava není je velmi nepřesné. Řada krajů teprve porovnává varianty integrace. V některých krajích fungují části integrované dopravy, nejsou však příliš nakloněny jednoduchému a bezproblémovému používání, nebo zahrnují jen některé dopravní systémy. V Ústeckém kraji chápeme integrovanou dopravu ne jen jako systém v němž si cestující v rámci regionu za jeden tarif kupuje jednu jízdenku do cílové stanice, ale také jako provázání jízdních řádů vlaků a autobusů, informačních propojení a dalších prvků, jenž budou mít více druhů dopravy společné.

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 24.4.2008 / 24.4.2008 | Zveřejnit od-do: 24.4.2008-24.5.2008
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém