Orientační nabídka


 

Zdravotní ústav vyhodnocuje vzorky emisí z objízdných tras D8

11
Ústecký kraj objednal v červenci u Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem zhotovení studie, která zhodnotí kvalitu ovzduší na objízdných trasách rozestavěného úseku dálnice D8 přes České středohoří. Předběžné výsledky naznačují, že se pravděpodobně potvrdí obavy z nadměrně znečištěného ovzduší.
 

 
 

Tisková zpráva z 27. 8. 2010

 

Ve Velemíně a v Lovosicích probíhal počátkem srpna odběr vzorků ovzduší a nyní se dokončuje kvantitativní a kvalitativní analýza ultrajemných prachových částic. Měřily se i další emise škodlivých a rizikových látek. Na obou uvedených lokalitách bylo odebráno celkem 780 vzorků.

Podle odborníků ze zdravotního ústavu je nejnebezpečnější vdechování ultrajemných částic o velikosti pouhých desítek nanometrů, na nichž jsou adsorbovány velmi škodlivé látky pocházející z dopravy. Na nanočásticích ulpívají jak škodlivé organické látky, tak těžké kovy, které rovněž mohou působit negativně na lidské zdraví. Dosud provedené analýzy například ukazují, že obsah dioxinů z prachových částic odebraných v Lovosicích dosahuje rizikových hodnot.

Výsledky všech analýz budou použity jako podklad pro hodnocení kvality ovzduší a možných zdravotních rizik ve vybraných lokalitách, které jsou zatíženy nadměrným silničním provozem v důsledku nedokončené stavby dálnice D8 v úseku Lovosice - Řehlovice. Studie se souhrnnou zprávou bude hotova na konci září.

Lidé v okolí objízdných tras trpí nadměrným silničním provozem, což se zákonitě musí projevit na životním prostředí a jejich zdravotním stavu. Dosud nikdo nezadal podobnou studii, která by změřila množství prachových částic a dalších rizikových látek, kterým jsou obyvatelé postižených obcí každý den vystavováni,“ uvedla Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje. Výsledky studie by měly sloužit jako argument pro rychlé dokončení dálnice a proti některým ekologickým organizacím, které záměrnými obstrukcemi a podáváním žalob blokují dostavbu D8.

Studii o ekonomických a demografických dopadech protahování dostavby D8 zpracovala pro Ředitelství silnic a dálnic ČVUT. Podle tohoto znaleckého posudku žije například v území o šířce do půl kilometru podél současně využívaných silnic I. třídy, které by měl nahradit rozestavěný úsek dálnice D8,  téměř 40 000 obyvatel, postihující hluk a exhalace z velké dopravní zátěže. To je čtyřicetkrát více, než by byl počet dotčených obyvatel při dokončení dálnice D8. Celospolečenské ztráty z nedokončení úseku D8 dle studie pak činí ročně 677 milionů korun.

 

1
Nádoby na odběr vrozků ovzduší.

2
Hmotnostní spektrometr pro stanovení organických látek z prachových nanočástic odebraných Zdravotním ústavem.

3
Analyzátor pro stanovení kovů adsorbovaných na ultrajemném prachu.

4
Získané výsledky z objízdných tras zhodnotí studie.

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 27.8.2010 / 27.8.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém