Orientační nabídka


 

Zdravotnictví je populistický truc?

1
Tiskové prohlášení hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové
 

 
 

Pan Vorlíček v dnešním Ústeckém deníku prezentuje svůj názor, že ke stavu silnic v Ústeckém kraji přispívá také to, že kraj za své občany, kteří o to mají zájem, hradí regulační poplatky ve zdravotnictví. Musím připomenout, že zájem o proplácení má 40% pacientů v krajských zařízeních a že to jsou většinou ti nejpotřebnější, dlouhodobě nemocní, důchodci a sociálně slabí občané kraje, pro které je poplatek za návštěvu lékaře velkou zátěží.

V roce 2009 dal Ústecký kraj za poplatky 42 milionů korun. Pojďme se společně podívat, kolik peněz z krajského rozpočtu směřovalo do oblasti silničního hospodářství.

Ústecký kraj disponuje hustou silniční sítí, v jeho majetku je 907 kilometrů silnic druhé a 2750 kilometrů silnic třetí třídy, dále 884 mostů. Jejich údržba a opravy znamenají velkou položku pro každý rozpočet. Navíc se stále vyrovnáváme s důsledky hospodářské krize. Přesto je pro nás stav vozovek prioritou. Ve spolupráci s Regionální radou regionu soudržnosti Severozápad se daří v Ústeckém kraji realizovat investiční akce a rekonstrukce silnic druhé a třetí třídy za stovky milionů korun. Snad každý měsíc slavnostně otvíráme nějaký nově rekonstruovaný úsek. Naposledy to byla v květnu silnice Údlice – Kadaň – Kláštěrec nad Ohří, projekt v hodnotě 300 milionů korun. A ačkoliv to jsou především peníze z Evropské unie, spoluúčast Ústeckého kraje je nezanedbatelná. Za posledních sedm let činily investice do zlepšení dopravní infrastruktury a obslužnosti více než 3,5 miliardy korun.

O silnice je ale třeba se starat celoročně. Jen zimní údržba, odklízení sněhu a posypy, stála 160 milionů. Do oprav po letošní zimě dá kraj téměř 100 milionů, z toho je 56 milionů příspěvek SFDI. Na investice a větší rekonstrukce v dopravě bylo pro letošní rok vyčleněno dalších 200 milionů.

Nečekanou a o to nepříjemnější událostí byly loňské bleskové povodně. Ty měly dopad nejen na majetek občanů, ale právě i silnice ve správě kraje. V důsledku těchto škod musel Ústecký kraj ve svém rozpočtu najít dalších 51 milionů, neboť si nemohl jako obce žádat o plnou finanční podporu ze státního rozpočtu.

Navíc se kraj stará o silnice, které neustále ničí nadměrná kamionová doprava, na jejíž zátěž nejsou vozovky stavěné.

Myslím, že mohu s čistým svědomím říct, že Ústecký kraj se o své silnice stará nejlépe, jak to s omezeným rozpočtem a s rostoucím počtem aut dokáže. Není populismus spíše tvrzení, že neplatit poplatky za občany, kteří to skutečně potřebují, by nějak zásadně změnilo stav na silnicích?

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 3.6.2010 / 3.6.2010 | Účinnost do: 30.6.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém