Orientační nabídka


 

Železničáři dokončili opravy Kozí dráhy, vlaky se rozjedou na jaře

Vlaky na lokálce mezi Děčínem a Telnicí na Ústecku se rozjedou na jaře. Spoje budou jezdit o víkendech, svátcích a prázdninách. Slavnostní zahájení provozu se uskuteční poslední březnový víkend. Opravovaly se zejména mosty, propustky, geometrie, koleje, vyměňovaly se pražce, a to hlavně na výhybkách.
Tisková zpráva ze dne 27. ledna 2022
Kozí dráha
 

 
 

„V současné době probíhají dokončovací úpravy, výluka je ukončena od konce loňského roku, trať je připravena k zahájení víkendového provozu,“ řekl Martin Kašpar, ředitel ústeckého oblastního ředitelství Správy železnic. Hlavní práce trvaly od září do konce listopadu. „Byly to práce ze všech odvětví. Opravovali jsme zejména mosty, propustky, geometrii, koleje, vyměňovali jsme pražce, a to hlavně na výhybkách. A dělala se řada dalších drobnějších činností,“ uvedl Kašpar. Za práce Správa železnic zaplatila zatím zhruba 37 milionů korun.

Na trati pojedou vlaky objednané Ústeckým krajem. „Všechny turistické linky zahájí provoz na začátku dubna. Aby v tom nezaniklo obnovení provozu na Kozí dráze, chtěli bychom na ni vlaky vypravit o víkendu 26. a 27. března,“ řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák. Podoba slavnostního zahájení se připravuje.

Kozí dráha patřila mezi oblíbené lokálky v kraji. Po ukončení pravidelného provozu v roce 2007 vypravovaly turistické vlaky obce a města a také soukromé společnosti; tento provoz skončil v roce 2015. Trať pak chátrala. Loni v říjnu oslavila Kozí dráha 150 let od založení. O obnovení provozu na trati se zasadila nová krajská koalice, která vznikla po volbách v roce 2020.

Centrální komise ministerstva dopravy loni v létě podpořila obnovu Kozí dráhy. Proti byli někteří politici z Děčína, kteří chtěli prosadit, aby na místě trati vznikla cyklostezka. Primátor města Jiří Anděl už dříve řekl, že investice do oprav jsou vysoké na to, že po trati budou jezdit víkendové spoje pro turisty. Náklady na roční provoz odhadl kraj na 2 miliony korun.

Text: ČTK

FOTO: Viamont Servis, a. s.

Kozí dráha
Kolejiště na nádraží v Telnici (foto: Viamont Servis, a. s.)

 

Kozí dráha
Oprava tzv. Kozí dráhy mezi Děčínem a Telnicí (foto: Viamont Servis, a. s.)

 

Kozí dráha
Turistická linka ožije v Telnici o víkendu na konci března (foto: Viamont Servis, a. s.)

 

Kozí dráha
Úpravy přejezdu v Děčíně u obchodního centra Pivovar (foto: Viamont Servis, a. s.)

 

Kozí dráha
Na některých místech byla trať podemletá vodou (foto: Viamont Servis, a. s.)

 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 27.1.2022 / 27.1.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém