Orientační nabídka


 

Zemědělci oslavili svátek Přemysla u pomníku ve Stadicích

st
V areálu památníku ve Stadicích na Královském poli u pomníku Přemysla Oráče se v sobotu 16. května uskutečnilo jedenácté krajské setkání zemědělců a mladé zemědělské a lesnické generace. Akci uspořádala Krajská agrární komora spolu s obcí Řehlovice a záštitu nad setkáním převzal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.
 

 
 

„Setkáváme se tradičně v těchto památných místech, která symbolizují českou státnost, abychom poděkovali za práci zemědělcům v oborech rostlinné i živočišné výroby, ale i lesníkům a potravinářským výrobcům. Jsou nejen pokračovateli tradice Přemysla Oráče, který byl podle pověsti povolán od pluhu na knížecí stolec, ale především nositeli ceněné značky regionální výrobek a regionální potravina,“ řekl při zahájení slavnosti hejtman Oldřich Bubeníček.

Položení květin u pomníku Přemysla Oráče se za Ústecký kraj zúčastnil vedle hejtmana i radní Arno Fišera, člen představenstva Krajské agrární komory František Loudát, starosta Řehlovic Josef Macháček, zástupci dalších zemědělských a lesnických organizací a další hosté.

Krajský radní Arno Fišera, který má v kompetenci pro oblast životního prostředí, zemědělství a venkova, zrekapituloval ve svém vystoupení letošní ročník soutěže pro všechny výrobce potravinářských a zemědělských výrobků „Regionální výrobek ústeckého kraje“ s označením a logem „Kraj Přemysla Oráče“. Letos se soutěží v 11 kategoriích a vítězové budou oceněni v září u příležitosti zahájení výstavy Zahrada Čech na litoměřickém výstavišti.

Součástí odpoledne ve Stadicích byla výstava zemědělských strojů a historické techniky, selská jízda a další atrakce. Na stáncích prezentovali své výsledky a dovednosti žáci středních škol zřizovaných Ústeckým krajem, které jsou zaměřené na zemědělské, zahradnické, potravinářské a lesnické obory. Pro žáky těchto škol připravili organizátoři soutěže v orbě, dojení a dalších disciplínách.

http://u-tv.geniusmediatv.cz/aktuality/xi-setkani-zemedelcu.html

 

K historii pomníku Přemysla Oráče:

Roku 1841 nechal na Královském poli zbudovat hrabě Nostic pomník Přemysla Oráče. Pomník tvoří kamenný podstavec, na němž stojí pluh z litiny. Na přední a zadní straně podstavce se nacházejí železné reliéfy od Josefa Maxe zobrazující setkání Přemysla Oráče s poselstvem od kněžny Libuše a jeho příchod na Vyšehrad. Královské pole s pomníkem Přemysla Oráče je česká národní kulturní památka. Leží blízko obce Stadice, šest kilometrů jihozápadně od města Ústí nad Labem. Za národní kulturní památku bylo Královské pole s pomníkem Přemysla Oráče prohlášeno v roce 1962. Toto místo je jednou z destinací nové strategie cestovního ruchu v Ústeckém kraji - Vydejte se po stopách praotce Čecha. Ústecký kraj je totiž spojen s legendami vzniku české státnosti (podrobnosti www.praoteccech.cz).

Připravil: OMK

st

st
Hejtman Oldřich Bubeníček při uvítání účastníků setkání ve Stadicích

st

st

st

st







 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 17.5.2015 / 17.5.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém