Orientační nabídka


 

Známe laureáty Ceny hejtmana za rok 2013

logo ÚK
Zastupitelstvo Ústeckého kraje rozhodlo o udělení Ceny hejtmana Ústeckého kraje za rok 2013 v oblastech regionální rozvoj, sociální a zdravotní oblast včetně záchrany lidského života, věda a výzkum, kultura, sport. Cena hejtmana Ústeckého kraje oceňuje vynikající občanské zásluhy o rozvoj Ústeckého kraje nebo hrdinské a jiné výjimečné činy jednotlivých osob nebo skupin osob.
Tisková zpráva ze dne 26. června 2014
 

 
 

Cenu hejtmana za oblast regionální rozvoj obdrží Mgr. Natálie Belisová, v oblasti sociální a zdravotní oblast včetně záchrany lidského života bude oceněn MUDr. Jan Schraml, Ph.D., za vědu a výzkum doc. RNDr. Jaroslav Pavlík, CSc., v oblasti kultury uspěl PhDr. Mgr.Vítězslav Štefl, Ph.D. a za sport obdrží cenu Václav Černý a Vladimír Kýhos st.

Ocenění včetně finanční odměny ve výši 50 tisíc korun budou předány osobně hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem při slavnostním večeru v podzimních měsících.

Od vyhlášení výzvy do 28. února 2014 obdržel Ústecký kraj 30 nominací na udělení Ceny hejtmana za rok 2013, které splnily kritéria daná Zásadami (regionální rozvoj 7 nominací, sociální a zdravotní oblast včetně záchrany lidského života 3 nominace, věda a výzkum 3 nominace, kultura 5 nominací a sport 12 nominací). Všechny nominace prošly posouzením komisí Rady Ústeckého kraje a radní následně doporučili zastupitelům k rozhodnutí konkrétní jména.

Regionální rozvoj:

Mgr. Natálie Belisová, historička, muzeoložka, památkářka se zaměřením na oblast Českého Švýcarska a Lužických hor  

Paní Natálie Belisová píše knihy, články a sborníky, pořádá přednášky, semináře, věnuje se výchově a vzdělávání široké i laické veřejnosti. Spolu s ostatními dobrovolníky usiluje o záchranu památky Dolský mlýn, obnovuje pomníky, pietní místa a památníky. Svůj volný čas věnuje zachování historických památek, sběru historických materiálů o osobách, místech a událostech, které ovlivnily historii Ústeckého kraje - vychovává děti a mládež k úctě k národu a vlasti, předává zkušenosti a znalosti dalším generacím a tyto aktivity financuje ze svého. Celý výtěžek z dnes již rozebrané publikace „Osud má jméno Dolský mlýn“ darovala na účet určený k obnově, konzervaci a záchranu této památky.

Sociální a zdravotní oblast včetně záchrany lidského života:

MUDr. Jan Schraml, Ph.D., lékař, přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie UJEP v Masarykově nemocnici o. z., KZ, a. s.

Pan Jan Schraml se velmi úspěšně zabývá léčbou urologických onkologických onemocnění s vynikajícími výsledky. Reprezentuje své pracoviště i kraj na nejprestižnějších evropských klinikách i kongresech, centrum robotické chirurgie je výukovým centrem pro lékaře z východní Evropy. Je zván k provedení operací na různá tuzemská i zahraniční pracoviště.

Věda a výzkum:

doc. RNDr. Jaroslav Pavlík, CSc., děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně

Pan Jaroslav Pavlík má nesporné zásluhy o rozvoj PřF UJEP i celé univerzity. Od r. 1993 působil jako výzkumný pracovník ve Výzkumném ústavu anorganické chemie, od r. 1993 na pedagogické fakultě, dnes PřF UJEP, kde vedl řadu vědeckých projektů včetně zahraničních zaměřených na plazmové modifikace materiálů a nanotechnologie. Je autorem či spoluautorem více jak 35 odborných publikací v mezinárodních vědeckých časopisech. Je řešitelem/spoluřešitelem mnoha projektů evidovaných v databázi CEP. Za UJEP je řešitelem v mezinárodních projektech.          

Kultura:

PhDr. Mgr. Vítězslav Štefl, Ph.D., pedagog, autor učebnic hry na elektrickou kytaru

Pan Vítězslav Štefl je autor řady učebnic hry na elektrickou kytaru, které vycházejí celorepublikově a dle nichž se učí na základních uměleckých školách. Publikuje ve sbornících vědeckých konferencí. Je autorem encyklopedií. Vydal přes 1000 odborných studií v rámci prestižního magazínu Muzikus. Je autorem studijních programů akreditovaných MŠMT ČR. Je zakladatelem instituce První česká rocková kytarová škola.

Sport:

Václav Černý a Vladimír Kýhos st., trenéři mládeže ledního hokeje v Litvínově

Pan Václav Černý a pan Vladimír Kýhos st. se dlouhá léta zasluhují o rozvoj a propagaci hokeje na celorepublikové a mezinárodní úrovni. Vychovali vrcholové sportovce a reprezentanty naší republiky např. hokejisty Reichela, Šlégra, Ručinského, Beránka, Růžičku, Petružálka, Kašpara, aj. Václav Černý se stal jedním z prvních profesionálních trenérů mládeže v republice, jmenoval jej Ivan Hlinka. S dorostem Litvínova získal poslední federální titul mistra ČSFR. 

Všichni laureáti budou o rozhodnutí zastupitelstva informováni osobním dopisem hejtmana.

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 26.6.2014 / 26.6.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém