Orientační nabídka


 

Známe nejvíce navštěvované turistické cíle Ústeckého kraje za loňský rok

Na základě bilance návštěvnosti turistických atraktivit Ústeckého kraje za rok 2022, kterou sestavuje CzechTourism, lze říci, že se potvrzuje trend návratu k přírodě a velký zájem o památky.
Tisková zpráva z 1. června 2023
01
 

 
 

Na prvním místě v návštěvnosti v Ústeckém kraji je Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov, který navštívilo zhruba 246 tisíc návštěvníků a oproti roku 2021 se jednalo o 17% nárůst. Doba pocovidová přála historickým památkám, takže favorit let předešlých, Památník Terezín, se opět raketově dostal nahoru, hned o celých 147 % a zaujal druhé místo (186 tisíc návštěvníků).

Zajímavý fenomén jak v České republice, tak v Ústeckém kraji je obliba zoologických zahrad. Třetí místo v kraji drží ZOO Ústí nad Labem se 157 tisíci návštěvníky, ZOO Děčín obdivovalo 134 tisíc návštěvníků, jde o pátou nejoblíbenější turistickou atraktivitu v Ústeckém kraji. Mezi zámky je jasně nejoblíbenější zámek Děčín, který se také dostal do první desítky.

„Příjemné je, že turisté nezapomněli na požárem postižené České Švýcarsko. Ačkoli loňský ničivý oheň "vyhnal" zhruba 30 % návštěvníků v turistické sezóně, přesto jsou Edmundova soutěska, Mezná, Gabrielina stezka, Jetřichovické soutěsky a Kyjovské údolí taková lákadla, že je navštívilo úctyhodných 430 tisíc turistů,“ upozornil na oblíbenou destinaci České Švýcarsko Jiří Řehák, náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče. „V roce 2023 očekáváme návštěvnost ještě vyšší, snažíme se mnoha cestami dorovnat turistickou návštěvnost po covidu a požáru alespoň na úroveň roku 2019. Ústecký kraj prostřednictvím destinační agentury České Švýcarsko poskytl vouchery na zvýhodněné ubytování, které byly v krátké době rozebrány. Významně podporujeme turistickou dopravu v oblasti a především jsme učinili opatření, díky kterým turista nepocítí dopady požáru na turistických trasách. Velké naděje vkládáme do nově otevřené dálkové turistické trasy "Hřebenovka Českým Švýcarskem", která vede přes 100 nejkrásnějších míst Českého Švýcarska,“ dodal Řehák.

 

Agentura CzechTourism zveřejnila přehledy za rok 2022 sestavené na základě návštěvností více než 1 500 turistických cílů z celého Česka, a to ve spolupráci s Ústeckým krajem a destinačními agenturami cestovního ruchu Ústeckého kraje. Nejde přitom o výčet všeho, co u nás existuje, ale o podchycení toho klíčového pro turisty. S cílem poskytnou vodítko pro poznávání Česka, potažmo Ústeckého kraje, motivovat širokou veřejnost k cestování a odborníky na cestovní ruch podpořit v jejich práci.

1
Safari expres v Zooparku Chomutov

2
Lodičky v soutěsce

3
Terezín

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 1.6.2023 / 1.6.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém