Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu.
„Máme radost, že i přes nesnadnou dobu pandemie se můžeme těšit z velké účasti. Pro odbornou komisi to nebylo vůbec snadné rozhodování. V soutěži bojovalo o získání ocenění Regionální potravina 203 výrobků, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů. Nejpočetnější skupinou byla kategorie Ostatní s počtem 45 výrobků od 17 výrobců. Ocenění prezidentky Potravinářské komory ČR získal Bohumil Holý s výrobkem Hrobský salám – Pepř,“ uvedla krajská koordinátorka Radomíra Plachá z Okresní agrární komory Most.
K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2021 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
Masné výrobky tepelně opracované – Retro šunkový salám (Daniel Stříbrný), Masné výrobky trvanlivé – Pršuto divočák karé (Chovaneček), Sýry včetně tvarohu – Držovický okáč (Jakub Laušman), Mléčné výrobky ostatní – Jogurt (Martin Honza), Pekařské výrobky včetně těstovin – 100% celožitný chléb (Jiří Ondečko), Cukrářské výrobky včetně cukrovinek – Ořechová roláda (Family Baker), Alkoholické a nealkoholické nápoje – ušlechtilá odrůdová pálenka hrušková odrůda Konference (Olga Syrovátková), Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě – květák Clarina (Petr Tůma), Ostatní – Bůčková pomazánka (Petr Mančík).
Zpracovala: Lenka Rezková, tisková mluvčí SZIF