Orientační nabídka


 

Cyklus Plné hnízdo přinese čtrnáct příběhů pěstounských rodin

Být pěstounem není žádná hračka, ale rozhodně to stojí za to! O pěstounech ze všech koutů České republiky bude vyprávět nový čtrnáctidílný cyklus režisérů Lindy Kallistové Jablonské, Ivany Pauerové Miloševič, Martina Páva a Adama Oľhy. Co epizoda, to rodina z jednoho kraje, a s ní i překvapení, která ji na cestě k plnému hnízdu potkala. Vysílání na ČT1 zahájí díl z Ústeckého kraje 1. února 2023 v 16:45 hodin.
Tisková zpráva ze dne 1. února 2023
SV
 

 
 
„Projekt Plné hnízdo je unikátní zaměřením na běžná rodičovská témata. Spousty rodičů se snaží o rodičovství dozvědět víc a v rámci svého pátrání můžou přijít i na to, že by sami mohli být skvělými pěstouny, kterých je u nás kriticky málo,“ říká kreativní producentka Jiřina Budíková a vysvětluje: „Výběr pěstounských rodin byl velmi rozmanitý, aby bořil zažitý mýtus o tom, že existuje určitý prototyp pečovatele. Můžeme tak vidět manželské páry i single rodiče, lidi z měst i vesnic, celoživotní rodiče v domácnosti i ekonomicky aktivní jedince, rodiny z velkých domů i malých bytů, původně bezdětné páry i rodiny s větším počtem biologických dětí. Cílem je rozptýlit obavy potenciálních pěstounů, že z nějakého důvodu nemají pro rozšíření svých řad dostatečné podmínky.“

Spolu s experty a renomovanými odborníky poskytne cyklus Plné hnízdo praktické rady všem, kteří děti mají, plánují je mít, nebo se chtějí pustit do náhradní rodinné péče. Akcentuje i specifika jednotlivých rodin, ať už jde o hendikepované děti, výchovné problémy nebo finance. Autentičnost projektu potrhují i témata, jimiž se pěstouni musí zabývat: Jak mít děti rád a je to vůbec nutné? Co dělat, když na sebe děti žárlí? Kde čerpat sílu, když došla? A jak nezapomenout na sebe?

„Pěstounství je velmi náročné, ale zároveň krásné povolání. Rádi bychom naším cyklem přispěli k náboru pěstounů, kterých je v České republice kritický nedostatek. Do zrušení kojeneckých ústavů totiž zbývá jediný rok a přesně tak dlouho trvá příprava pěstouna ve většině krajů. Podařilo se nám taktéž zřídit telefonickou linku 770 169 155 a webové stránky, které potenciálním pěstounům pomohou prakticky začít: www.ceskatelevize.cz/plnehnizdo,“ doplňuje kreativní producentka Jiřina Budíková.

Projekt vznikl ve spolupráci se všemi čtrnácti kraji naší republiky – Jihomoravským, Ústeckým, Karlovarským, Plzeňským, Olomouckým, Královéhradeckým, Moravskoslezským, Pardubickým, Středočeským, Jihočeským, Zlínským, Libereckým, Krajem Vysočina, hlavním městem Praha a Ministerstvem práce a sociálních věcí.

scénář: Zuzana Šimečková // režie: Martin Páv, Linda Kallistová Jablonská, Adam Oľha, Ivana Pauerová Miloševič  // dramaturgie: Jakub Třešňák // kreativní producentka ČT: Jiřina Budíková // výkonný producent ČT: Karel Komárek // pěstouni: Apolena Vanišová, Andrea a Hana Porschovy, Anna Hloušková, Nikol Hantáková, Hana Hlaváčková, Marta Lipusová, Alena Moučková, Luboš Moučka, Marcela Dědová, Dalibor Děda, Veronika Štancl Chaba, Petr Štancl, Viera Slepčíková, Štefan Slepčík, Ivana Kopencová, Ester Jiroutová, René Jirout, Lenka Čechová, Miroslav Winzig, Zuzana Archlebová a Ladislav Archleb

Česká televize

 

Přehled dílů:
Plné hnízdo v Ústeckém kraji
  • Jak to, že někdo je na konci svých sil jako rodič jedináčka a někdo zvládne dětí sedm? Kdy člověk přestane děti počítat? A jak pěstouni vycházejí s penězi? Štanclovi z konce světa u německých hranic mají odpovědi!
Plné hnízdo v Praze
  • Apolena Vanišová je divadelní režisérka, tak trochu punkerka a také nesmírně empatická máma a pěstounka. Ukáže, že pěstoun by se měl vždy mít o koho opřít, a prozradí, jak zvládat změny i žárlivost sourozenců.
Plné hnízdo v Jihomoravském kraji
  • Dámský klan Hlaváčkových je důkazem, že neexistuje jeden funkční rodinný model a že parta holek může fungovat jako tým snů. Proč nestačí, aby děti pendlovaly jen mezi školou a domovem, jak vést přirozeně děti k víře a jak se vyrovnat s rakovinou?
Plné hnízdo v Plzeňském kraji
  • Vezměte dva dospělé těsně před důchodem, pubertální slečnu a nevidomou holčičku a umístěte je do třípokojového bytu v paneláku. Výsledek? Spokojená rodina Moučkových má recept na motivování dětí s hendikepem i na ty s odporem k dalšímu vzdělávání po základní škole.
Plné hnízdo v Olomouckém kraji
  • Jak moc nás ovlivní místo, kde jsme prožili dětství? Co v nás opravdu zůstává z výchovy našich rodičů a co dělat, když děti kradou? Marta Lipusová, která vychovala celkem sedm dětí, to ví.
Plné hnízdo v Karlovarském kraji
  • Nikola Hantáková a její Marcelka vás přesvědčí, že pečovat o dítě s mentálním hendikepem nemusí být náročné. Když si vše dobře nastavíte, může být dokonce velká legrace. A jako bonus pro všechny rodiče rozlouskneme záhadu dětských imaginárních kamarádů.
Plné hnízdo v Kraji Vysočina
  • Jsou rodiny, které zastaví první překážka, a pak Dědovi, které jen tak něco nerozhodí. Jejich dvanáct dětí je naučilo, jak se vyrovnat s tím, když musí dítě z rodiny odejít dřív, než dosáhne dospělosti. I jak dlouho je rozumné děti podporovat, když jsou už zletilé, a jak se realizovat i jinde než jen doma u plotny.
Plné hnízdo v Královéhradeckém kraji
  • Jak ze dvou ustrašených brášků vychovat samostatné kluky, předvedou manželé Archlebovi. Ukážou, jak neztráceli ani vteřinu, aby dohnali roky, po které se hochům nikdo nevěnoval. Poradí, jak u dětí objevit skryté talenty, a nabídnou návod, jak potomky naučit samostatnosti krok po kroku.
Plné hnízdo v Moravskoslezském kraji
  • Neuvěřitelně sympatická rodinka Slepčíků nás pozve k sobě domů v době, kdy jí přibude nový člen. Odhalí, jak přijaté děti skvěle fungují ve vícejazyčném prostředí, pokud se v něm cítí bezpečně. A hlavně nám ukážou, co všechno může dokázat diplomatické mistrovství pěstounské rodiny ve vztahu s biologickou rodinou přijatých dětí.
Plné hnízdo v Libereckém kraji
  • Přechodní pěstouni jsou velmi důležitý článek náhradní rodinné péče. A Ester Jiroutová v sobě snoubí umění bezvýhradné lásky k dětem, které má doma jenom na chvíli, nenásilné pomoci adoptivním rodinám, které od ní miminka přebírají, a podpory biologickým rodinám, pokud se k nim děti mohou vrátit. A nezastavila se ani před dvojčaty – i když nepopírá, že to byla výzva!
Plné hnízdo ve Středočeském kraji
  • Andrea a Hana Porschovy ukážou, jak vzniká vztah k dětem, které nejsou vaše. Jak si poradit, když vstupujeme do patchworkové rodiny a děti na nás zrovna nemusí být zvědavé? Jak dosáhnout maximální samostatnosti u dětí, které mají mentální hendikepy? A znamená pěstounství konec kariéry?
Plné hnízdo ve Zlínském kraji
  • Anna Hloušková je pěstounka na přechodnou dobu a také velmi atraktivní žena. Jak zvládnout život single mámy a nerezignovat na svůj osobní život? Jak připravit sebe i dítě na přechod do nové rodiny? Co je to terapeutické rodičovství a může ho využít každý?
Plné hnízdo v Pardubickém kraji
  • Pěstounství je elixírem mládí – alespoň tedy pro Ivanu Kopencovou. Možná i proto, že dobře ví, že na to není sama a vždy se má na koho obrátit. A také nejspíš bude mít rodičovský talent – navštívíme Michala, jenž byl odkázán na život v ústavu. Ale Ivana mu dopomohla k chráněnému bydlení a zaměstnání.
Plné hnízdo v Jihočeském kraji
  • Pokud se ptáte, jak vést sourozence, aby se měli rádi a byli parťáci, Čechovi by pro vás mohli mít pár tipů. Do péče si vzali hned dvě sourozenecké skupiny a ukázalo se, že tento odvážný krok má i své výhody. Co všechno pěstoun v rámci své role zjistí sám o sobě? A jak důležití jsou pro děti otcové? Přineseme důkaz, že své děti můžete mít rádi, i když se o ně nedokážete postarat.

SV

 
 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 1.2.2023 / 1.2.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém