Orientační nabídka


 

Zahájení provozu turistických linek Dopravy Ústeckého kraje

mapa
Na pátek 2. dubna má Doprava Ústeckého kraje (DÚK) připraveno zahájení provozu T-linek čili turistických linek. Do nové turistické sezóny 2021 vstoupí s řadou novinek. Linky DÚK zároveň vyjedou s ohledem na protikoronavirová opatření.
 

 
 

Po povolení pohybu osob v rámci okresů na železniční tratě vyjede během víkendů většina nostalgických motoráčků a turistických vlaků DÚK. Železniční T-linky vedou většinou jen v rámci jednoho okresu, často pak po historických tratích. Setkáte se na nich s nostalgickými historickými i s moderními vozy. Železničních T-linek nabídne DÚK na sezónu 2021 nově 10. Dosavadní rodina linek T1-T8 se rozroste o novou železniční linku T9 Liberec – Zittau – Varnsdorf – Rybniště – Krásná Lípa – Mikulášovice na které budou od dubna jezdit nízkopodlažní vozy společnosti Läenderbahn CZ a o linku T10 (tato linka bohužel 2.4. nevyjede, o termínu zahájení provozu linky T10 Vás budeme informovat), která bude taktéž přijíždět do Mikulášovic, ovšem ze směru od Prahy, Mladé Boleslavi, Jedlové a Krásné Lípy a jejíž provoz je na území kraje od dubna také připraven.

 

Linka T1 z České Kamenice do Kamenického Šenova přejíždí 2 okresy, zatím tedy nevyjede, linka T7 zahájí provoz 1. 5., ostatní linky linky T2-T5 a T6, T8 ale provoz zahájí. Na lince T2 z Děčína do Krásné Lípy a Mikulášovic najdete cyklovlak s navýšenou kapacitou až pro 28 jízdních kol, na lince T3 z Ústí nad Labem - Střekova do Zubrnic Vás čeká jízda oblíbeným historickým „Hurvínkem“ a s linkou T4 se můžete vydat naopak moderní soupravou z Litoměřic do Oparenského údolí. Podřipský motoráček z Roudnice do Libochovic najdete na lince T5, linka T6 patří Doupovské dráze z Kadaně do Vilémova a Podbořan, linka T7, Vejprtská horská dráha, Vás vyveze z Chomutova do Krušných hor do Křimova a Vejprt (úsek do Cranzahlu zatím nebude v provozu) a pod linkou T8 najdete Moldavskou dráhu s úchvatnými mosty a tunely, která vede na Moldavu z Mostu i od Teplic, Ústí n.L. a Děčína. Linka RE20 zahájí svůj provoz, až se uvolní cestování přes hranice.

 

Lodní linka s označením T91 (dříve linka 901) vypluje na trase mezi Ústím, Litoměřicemi a Roudnicí. Jakmile dojde k povolení pohybu i mezi okresy vypluje na Labe i oblíbená turistická lodní linka na druhé trase mezi Ústím, Děčínem a Hřenskem, která se z 902 mění na T92. I v letošním roce počítá DÚK s několika mimořádnými plavbami do Bad Schandau, Mělníka a Brandýsa nad Labem. Většina turistických linek DÚK by měla být v provozu do konce října.

 

Kromě T-linek se začátek turistické sezóny projeví i v autobusové dopravě DÚK. Ta počítá opět zejména se zesílením linek ve 30ti minutových intervalech do Národního parku České Švýcarsko a na několika desítkách autobusových linek bude zahájena rozšířená přeprava kol na vlecích nebo nástavbách.

mapa

 

 

 
Zodpovídá: Ing. Michaela Morrice Zárybnická
Vytvořeno / změněno: 29.3.2021 / 29.3.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém